Data: 2003-08-01 10:13:54
Temat: Re: Ogórki kiszone
Od: Tomek Głowacki <tomek@_wywalto_pseinfo.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wkn wrote:
>
> ta drobno mielona nadaje sie jak najbardziej, nie syp tej grubej, w
> ksztalcie krysztalkow, na niej jest napisane kobylastymi literami, ze jest
> jodowana :)
>
> wkn juz bez ogorkow
>
Niestety, muszę cię zmartwić : wg. przepisów KAŻDA jedna sól jest
jodowana i jodowana być musi. Kiedyś pisano niejodowana, teraz "do
przetworów". Jodu może jest w niej mniej po prostu... a soli warzonej
(ważonej?) próźniowo nie polecam, bo to chemia sama i jodu na pewno jest
więcej niż w kamiennej z oznaczeniem "do przetworów".
Właśnie ta gruba ma więcej wspólnego z naturą niż jakakolwiek inna.
Pozdrawiam,
Tomek
|