Data: 2010-06-14 13:07:21
Temat: Re: Ogórki kiszone a surówka
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 14 Jun 2010 14:46:15 +0200, Bożena napisał(a):
> "Jan Zachorowski" <> wrote in message
> news:alpine.WNT.2.01.1006141035170.3284@Wnfvrx...
> Witam,
>
> Ostatnio pojawiła się pewna sporna kwestia - dotyczy ogórków kiszonych,
> pokrojonych wzdłuż na ćwiartki i podanych do obiadu. Czy to już jest
> surówka czy jeszcze nie? Co o tym sądzą inni?
> **********
>
> IMHO nie.
> Za SJP: surówka - "potrawa z surowych warzyw lub owoców". Poza tym surówka
> raczej ma w sobie więcej niz jeden składnik.
Mówisz o sałatce. Nie istnieje sałatka jednoskładnikowa, ale surówka i
owszem. Surówka może być jednoskladnikowa lub może być tzw sałatką
surówkową.
> Ogórki kiszone surowe nie są,
No są - przecież nie są gotowane, tylko ukiszone. Kiszenie to metoda na
przedłużenie trwałości surowych warzyw z utrzymaniem ich waloró
witaminowych i mineralnych. Popularne dziś kiszonki dla bydła są właśnie
dlatego tak wartościowe, że zachowują właściwości surowizny.
> a
> i oprócz samych ogórków na talerzu też nic nie ma, więc raczej nazwałabym to
> "dodatek", a nie "surówka" czy "sałatka".
>
> Bożena.
A czemu nie po prostu "ogórki kiszone"?
|