Data: 2003-06-06 16:05:37
Temat: Re: Ogórki małosolne - bis
Od: "marcin" <m...@b...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3bf8.000012e5.3ede6f2a@newsgate.onet.pl...
> > Zakupiłam wczoraj kilo ogórków.
> > I czosnek
> > I koperek (cały czas się zastanawiam, czy to nie ma być koper).
> >
> > Włożyłam do kamionkowej dzieży do ciasta.
> > Wrzątkiem zalałam
> > Posoliłam
> > Ponacinałam brzegi.
> > Czosnek i koperek ciach do środka
> > Przykryłam i całość na balkon
> >
> > I czekam jakoś do soboty... - ciekawe co będzie.. To mój pierwszy raz ;)
> >
> > --
Pozdrawiam wszystkich.
Do dziś tylko czytałem grupę, ale przy ogórkach nie wytrzymałem.
Postanowiłem napisać jak ja robię ogóreczki.
Oto mój przepis:
Ogórki umyć u ułożyć warstwami w kamiennym garnku. Jeśli chcesz, żeby
szybciej były gotowe natnij ogórki lub obetnij końcówki. Ja zwykle na spód
układam całe ogórki, następna warstwa z obciętymi końcówkami i kolejna
warstwa z obciętym końcówkami oraz rozcięta na 3/4 długości. Przy takim
modelu te na górze są najszybciej te niżej troszkę później itd.
Poza ogórkami do gara włożyć kilka ząbków czosnku, trochę kolendry i liść
dębu oraz czarnej porzeczki. Na wierzch położyć koper (stary koper nie
koperek). Ewentualnie jeśli;i nie ma kopru wtedy duży pęczek koperku.
Wszystko zalać solanką - 1,5 łyżki stołowej soli na 1 litr wody.
Po zalaniu do garnka z ogórkami włożyć talerzyk i całość obciążyć tak aby
wyszło powietrze.
Przy tej temperaturze którą mamy od kilku dni pierwsze ogórki są gotowe po
24 godzinach.
Smacznego
|