Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Olej z pierwszego tłoczenia...
Date: Sun, 24 Mar 2002 23:45:20 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 27
Sender: j...@p...onet.pl@raya.kabaty.2a.pl
Message-ID: <a7lkro$csg$1@news.onet.pl>
References: <a7j28o$5ln$1@news.onet.pl> <Cysn8.160314$4h6.1780029@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: raya.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1017009848 13200 213.25.123.146 (24 Mar 2002 22:44:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Mar 2002 22:44:08 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101611
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Sasanka" <s...@t...pl> napisał w wiadomości
news:Cysn8.160314$4h6.1780029@news.chello.at...
>
> rafinacja to proces obejmujacy 1/odsluzowanie (usuwanie bialek, sluzow,
> fosra cos tam ) 2/ odkwaszanie (usuwanie wolnych kwasow tluszczowych)
> 3/ bielenie (odbarwianie) (usuwanie barwnikow, fosfatydow , mydel etc)
> 4/ dezodoryzacja (odwanianie) czyli usuwanie ketonow aldehydow tego co
> nieladnie pachnie
> Owszem temp jest wtedy ale to koniecznosc i jest ona bardzo potrzebna.
> > Jakoś tak w moim przekonaniu olej z pierwszego tłoczenia to jest ten
> > tłoczony na zimno... jak np. w przypadku oliwy z oliwek oliwa extra
> vergine.
>
> tamten jest tloczony na zimno, ale jest i tloczenie na cieplo, zazwyczaj
jak
> nie podaja ze tloczony na zimno to jest to ten drugi przypadek
Dzięki za wyjaśnienia. Formalnie masz rację i oni też mają rację, ale mi
chodzi o subiektywne odczucia... Ja się zdziwiłam jak przeczytałam, że jest
rafinowany.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|