Data: 2006-07-14 13:52:13
Temat: Re: Oleje
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Arek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e98792$7oj$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Słyszalem że do smazenia wysokotemperaturowego nie powinno sie uzywac
> oleju a raczej smalec, łój , słonine. Na oleju mozna ew dusic warzywa.
W wysokiej temperaturze łatwiej rozkładają sie wiązania nienasycone, stąd
oleje są gorsze od smalcu - czy tłuszczy roslinnego, gdzie przeważają kwasy
nienasycone (olej kokosowy). Lepsza jest oliwa (kwasy jednonianasycone) niż
np. olej słonecznikowy (kwasy wielonienasycone). Margaryny itp. trują cię
kwasami trans, więc nie uzywaj.
Do duszenia lepszy jest olej (więcej kwasów nienasyconych i brak
cholsterolu), a temperatura jest niższa i się nie rozkłada.
Na surowo wysokogatunkowa oliwa lub oleje jak słonecznikowy czy z pestek
winogron.
DJD
|