Data: 2006-07-14 13:42:43
Temat: Re: Oleje
Od: "Arek" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kasia maruda" <k...@g...pl> napisał
> IMHO: - olej z pierwszego tłoczenia to przeciwieństwo oleju z wytłoków,
> czyli z "resztek" po pierwszym tłoczeniu,
> - olej tłoczony na zimno to przeciwieństwo oleju tłoczonego na ciepło,
> który
> to proces pogarsza jego jakość, np: "olej z nasion lnu tłoczony na zimno
> wykorzystywany jest do celów leczniczych, kosmetycznych, kulinarnych,
> natomiast tłoczony na gorąco ma zastosowanie techniczne do produkcji farb,
> lakierów, pigmentów, kitu i żywic artystycznych."
>
Troche z iinej beczki ale dalej o olejach.
Słyszalem że do smazenia wysokotemperaturowego nie powinno sie uzywac oleju
a raczej smalec, łój , słonine. Na oleju mozna ew dusic warzywa.
Czy ten pogląd ma jakieś uzasadnienie?
--
Arek
|