Data: 2000-10-26 19:24:12
Temat: Re: Oliwki 2
Od: w...@p...onet.pl (onet)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "ostry" <o...@e...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, October 26, 2000 1:29 PM
Subject: Re: Oliwki 2
> > JAKIE oliwki?
> >
> > bo ja bardzo lubie te ciemne bez pestki :-P''''''''''
>
> Generalnie to chyba jednak pestkowane są najlepsze ( niezależnie od tego
> jaki kolor )
> W Hiszpanii na ok. 30 rodzajów oliwek na targu facet miał tylko 5 rodzajów
> bez pestek.
>
> Szczerze mówiąc nie wiem z czego to wynika - zgadywać można, że jeśli
oliwki
> leżą w zalewie z pestkami to mają ciekawszy aromat ( ciągnący od pestki ).
>
> Co do szczegółowych rodzajów :
>
> Goya - zielone drylowane z anchovies - mogę spożyć nieskończone ilości
> Mieszanka zielonych i czarnych na ostro - nie znam producenta - do
kupienia
> w Wafce - w Klifie
> Czarne - Figaro
>
> ostry
>
> Niestety z anchovies nie nadaja sie w mieszance z winem. Mam w tym temacie
niemile doswiadczenia. A inne a jakze.
> Witeq
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|