Data: 2000-10-26 11:29:00
Temat: Re: Oliwki 2
Od: "ostry" <o...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> JAKIE oliwki?
>
> bo ja bardzo lubie te ciemne bez pestki :-P''''''''''
Generalnie to chyba jednak pestkowane są najlepsze ( niezależnie od tego
jaki kolor )
W Hiszpanii na ok. 30 rodzajów oliwek na targu facet miał tylko 5 rodzajów
bez pestek.
Szczerze mówiąc nie wiem z czego to wynika - zgadywać można, że jeśli oliwki
leżą w zalewie z pestkami to mają ciekawszy aromat ( ciągnący od pestki ).
Co do szczegółowych rodzajów :
Goya - zielone drylowane z anchovies - mogę spożyć nieskończone ilości
Mieszanka zielonych i czarnych na ostro - nie znam producenta - do kupienia
w Wafce - w Klifie
Czarne - Figaro
ostry
|