Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: d...@b...com.pl (Daniel Walas)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Olla
Date: Tue, 01 Jul 2003 11:18:37 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <bdnd6t$r6v$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: host122-180.crowley.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1057058397 29243 62.181.180.122 (1 Jul 2003 11:19:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Jul 2003 11:19:57 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161872
Ukryj nagłówki
On Sun, 29 Jun 2003 19:03:57 +0000 (UTC), "BÓB"
<i...@N...gazeta.pl> wrote:
>Jakkolwiek ogromną ignorancją się wykażę, gdyć zupełnie nie znam tego
>warzywa, to zadam to pytanie: Jak można przyrządzić bób?
>
>--
>Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
Sprobuj zrobic sobie sos z makaronem. w mojej ksiezeczce do makaronow
ten przepis nazywa sie spaghetti primavera (jesli dobrze pamietam).
potrzebne sa do tego jeszcze szparagi i zielony gorszek. poniewaz nie
mialem tych dwoch skladnikow zaryzykowalem ich brak.
zagotuj wode na makaron (spaghetti lub inny), posol jak lubisz, wlej
lyzke oliwy i niech sie gotuje na w sam raz. przecedz i wrzuc do
goracego garnka. jak z reszta ponizej sie nie wyrobilas to koniecznie
owin garnek i wrzuc np. pod kolderke. makaron musi byc goracy. w czsie
gdy makaron sie gotuje wrzuc poltora kubka bobu na gotujaca sie wode.
mozesz ja tez lekko osolic. niech sie gotuje 4 minuty. odcedz bob i
wrzuc zalej go w drugim garnku zimna woda. obieraj. trzeba sie
spieszyc bo makaron sie juz gotuje. ja kupilem taki co sie gotuje 11
minut wiec zdazylem:). roztop na patelni z grubum dnem 60 gramow
masla, wrzuc bob, zalej porzadnym kubkiem smietany (18%) i stale
mieszajac wsyp utarty parmezan (70 g). niech pogotuje sie 3 minuty.
teraz wystarczy dosolic i popieprzyc, wlac goracy sos do makaronu i
wymieszac. smakuje fantastycznie i jest bardzo sycace. uff. mam
nadzieje, ze niczego nie zapomnialem.
ano. primavera jest tez robiona z wiekszym asortymentem warzyw. tu
podaje link do wypasionej wersji.
http://www.recipesource.com/ethnic/europe/italian/00
/rec0016.html
pozdrawiam
Daniel
|