Data: 2003-07-01 11:18:37
Temat: Re: Olla
Od: d...@b...com.pl (Daniel Walas)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 29 Jun 2003 19:03:57 +0000 (UTC), "BÓB"
<i...@N...gazeta.pl> wrote:
>Jakkolwiek ogromną ignorancją się wykażę, gdyć zupełnie nie znam tego
>warzywa, to zadam to pytanie: Jak można przyrządzić bób?
>
>--
>Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
Sprobuj zrobic sobie sos z makaronem. w mojej ksiezeczce do makaronow
ten przepis nazywa sie spaghetti primavera (jesli dobrze pamietam).
potrzebne sa do tego jeszcze szparagi i zielony gorszek. poniewaz nie
mialem tych dwoch skladnikow zaryzykowalem ich brak.
zagotuj wode na makaron (spaghetti lub inny), posol jak lubisz, wlej
lyzke oliwy i niech sie gotuje na w sam raz. przecedz i wrzuc do
goracego garnka. jak z reszta ponizej sie nie wyrobilas to koniecznie
owin garnek i wrzuc np. pod kolderke. makaron musi byc goracy. w czsie
gdy makaron sie gotuje wrzuc poltora kubka bobu na gotujaca sie wode.
mozesz ja tez lekko osolic. niech sie gotuje 4 minuty. odcedz bob i
wrzuc zalej go w drugim garnku zimna woda. obieraj. trzeba sie
spieszyc bo makaron sie juz gotuje. ja kupilem taki co sie gotuje 11
minut wiec zdazylem:). roztop na patelni z grubum dnem 60 gramow
masla, wrzuc bob, zalej porzadnym kubkiem smietany (18%) i stale
mieszajac wsyp utarty parmezan (70 g). niech pogotuje sie 3 minuty.
teraz wystarczy dosolic i popieprzyc, wlac goracy sos do makaronu i
wymieszac. smakuje fantastycznie i jest bardzo sycace. uff. mam
nadzieje, ze niczego nie zapomnialem.
ano. primavera jest tez robiona z wiekszym asortymentem warzyw. tu
podaje link do wypasionej wersji.
http://www.recipesource.com/ethnic/europe/italian/00
/rec0016.html
pozdrawiam
Daniel
|