Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Orzechy włoskie - co z nich?
Date: Wed, 8 Oct 2003 09:25:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <bm0dua$sbn$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <blrq5c$bco$1@atlantis.news.tpi.pl> <bls953$k99$1@atlantis.news.tpi.pl>
<bltllu$koa$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa68.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1065597706 29047 213.76.96.68 (8 Oct 2003 07:21:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 Oct 2003 07:21:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:175548
Ukryj nagłówki
> > Mnie tez, mam kilka skrzynek. Ja bardzo chetnie dodaje do salatek,
> Tiaaa..., ale ile można ich o takiej sałatki dodać... Z zeszłego roku,
> mimo dość intensywnego zużywania, jeszcze zostało, a w tym doszły mi
> jeszcze dwa drzewa ;-). Dlatego myślałem o bardziej "hurtowym"
> przetwarzaniu :-)
>
> --
> Pozdrawiam
> Zbychu (Ivan)
Moze stan rano w sobote na targu i sprzedaj? ;o))
Mozna jeszcze zrobic orzechowy odpowiednik marcepanu. Ja takie cos klade
jako najwyzsza warstwe na tort orzechowo - czekoladowy. Mysle, ze
przygotowane w wiekszej porcji uda sie przechowac, w woreczkach w
zamrazarce. Oprocz tortu mozna zastosowac nako surowiec na pralinki -
toczysz z tego kuleczki, mozesz nafaszerowac np. sliwka kalifornijska
moczona w rumie albo brandy, gotowe oblewac czekolada albo obtaczac w kakao.
500 g zmielonych orzechow
500 g cukru
sok z 1 duzej cytryny
pol szklanki wody
50 g wodki lub rumu
Cukier i wode zagotowac, gdy cukier sie rozpusci wrzucic orzechy, zamieszac.
wlac sok z cytryny, gdy masa wystygnie dodac alkohol. Jezeli za geste dolac
wiecej soku z cytryny lub alkoholu (w zaleznosci co preferujesz).
Konsystencja ma byc taka zeby sie dalo kulki toczyc, czyli nie za geste, nie
za rzadkie.
Agata Solon, naturalna
|