Data: 2007-07-26 04:33:36
Temat: Re: Oscypki [Było: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??]
Od: BBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Artur Fortuna pisze:
> Jakoś nie widać by regionalne potrawy w UE poginęły. Wprost przeciwnie,
> dbanie o wysoki standard produkcji i przestrzeganie tradycyjnych
> receptur zwiększają zaufanie do produktu. Nie ma powodu by u nas było
> inaczej.
Nie ma. Jednak obawiam się o wylanie dziecka z kąpielą. Obawiam się, ze
powstaną sterylne wykafelkowane zakłady produkcji oscypków, a znikną te
najprawdziwsze bacówki, gdzie nie ma bieżącej wody, prądu, a ręce baca
myje tylko w wiadrze z wodą - za to panuje niepowtarzalna atmosfera
dawniejszego czasu.
> Powiem patrząc na siebie. Kupowałbym więcej oscypków gdybym miał
> pewność, że nie powstały przez maczanie w herbacie.
To prawda, nie wszyscy mają tę pewność. Oczywiście, że te bejcowane
oscypki lub maczane w herbacie powinny zniknąć. Natomiast obawiam się z
wielu względów zapowiadanej "kontroli bacówek", gdzie wytwarza się
oryginalne, uczciwe produkty, lecz nie ma "odpowiednich warunków
higienicznych" (no jeszcze ciekawa jestem, jak je będą rewizorzy
interpretować).
Ale to w sumie niekoniecznie temat na tę grupę.
--
Bbjk
bacówki i okolice ich sprzed tygodnia:
http://bajarka.fotolog.pl/7,2007,archiwum.html
|