Data: 2004-10-05 21:16:06
Temat: Re: Ozdoby choinkowe/zostalo tylko 81 dni do Swiat
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Immersabilis wrote:
> Witaj!
>
> Czy szanowni grupowicze mogli by mi wypisac przepisy, ktore znacie na ozdoby
> choinkowe np. z cukru, maki itp. :-) najlepiej jakies staropolskie :-)
>
> Serdecznie dziekuje!
> Kasia
Staropolskie? Moze staroswieckie:
Do jedzenia: pierniczki i ciastka w ksztalcie gwiazdek, ksiezycow, itp., moga
byc udekorowane lukrem
W archiwum jest przepis Pana (???? grupo, pomoz) na pierniczki, ktory jest
doskonaly, rowniez jest moj przepis na domek z piernika. Z ciastek do wycinania
foremkami i wieszania na choinke te sprawdzily mi sie kilka razy:
2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
170 g masla lub margaryny
3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy
1 jajko
2 lyzki mleka
Proszek zmieszac z maka. Maslo ubic z cukrem, dodac polowe maki i reszte
skladnikow, ubic 2-3 minuty, dodac reszte maki, ubic az wymieszane, odstawic
pod przykryciem na 3 godziny az zesztywnieje i bedzie mozna rozwalkowac.
Rozwalkowac na pol cm grubosci, wycinac foremkami. Najlatwiej rozwalkowac
ciasto miedzy dwoma platami pergaminu, odkleic jeden, przeniesc plat na blache,
wycinac ksztalty, wybrac skrawki i piec. Za pomoca slomki do napojow mozna
wycinac dziurki przez ktore po upieczeniu przeciagnie sie wstazki do
zawieszenia. Mozna rowniez wyciac "okna" mniejszymi foremkami i wypelnic je
skruszonymi landrynkami. Piec w temperaturze 200°C na blasze wylozonej folia
(zeby sie landrynkowe okna odkleily, gdy ciastka jeszcze cieple) przez 7-8
minut, az sie zezloca. Po wystygnieciu na kratkach mozna je udekorowac
kolorowym lukrem zrobionym z barwnikow spozywczych, cukru pudru i kilku kropel
wody. Ten lukier najlatwiej mieszac w malym woreczku plastikowym, potem odciac
koniec rogu i wyciskac na ciastka. Po zesztywnieciu lukru przewlec wstazki i
zawiesic.
Jesli chodzi o ozdoby nie do jedzenia, to mozesz sprobowac figurki z ciasta:
Figurki z ciasta moga byc male, do wieszania, albo wieksze, np. do szopki .
Ciasto na figurki robi sie z maki, wody, soli i bialka, wyrabia sie, az
miekkie, po uformowaniu figurek ustawia sie je na blasze i suszy-piecze w 130°C
az sie wysusza. Po wystygnieciu mozna je pomalowac albo polakierowac.
Rowniez cala masa pomyslow na dekorowanie wydmuszek, ktorych duzo mozna
nazbierac w czasie robienia ciast swiatecznych, szczegolnie tych, ktore nie
wymagaja rozdzielania zoltek od bialek :))
Do powieszenia oprocz wydmuszek, aniolki ze zloconych makowek, zlocone orzechy
wloskie, cale pomarancze nadziane z zewnatrz gozdzikami jak jeze, przewiazane
na krzyz wstazka do powieszenia, koronkowe saszetki nadziane mieszanka
pachnacych ziol, lancuchy z suszonej jarzebiny, slomy i bibulki, lancuchy z
suszonych rajskich jabluszek, rajskie jabluszka polaczone ze soba jak
winogrona, duze jablka zlocone farba, z wstazka przechodzaca przez srodek, etc.
Nie-jedzeniowych pomyslow jest duzo...
Magdalena Bassett
|