Data: 2004-10-06 05:20:03
Temat: Re: Ozdoby choinkowe/zostalo tylko 81 dni do Swiat
Od: "Immersabilis" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:41630F16.BB81F782@olypen.com...
>
>
> Immersabilis wrote:
>
>> Witaj!
>>
>> Czy szanowni grupowicze mogli by mi wypisac przepisy, ktore znacie na
>> ozdoby
>> choinkowe np. z cukru, maki itp. :-) najlepiej jakies staropolskie :-)
>>
>> Serdecznie dziekuje!
>> Kasia
>
> Staropolskie? Moze staroswieckie:
>
> Do jedzenia: pierniczki i ciastka w ksztalcie gwiazdek, ksiezycow, itp.,
> moga
> byc udekorowane lukrem
>
> W archiwum jest przepis Pana (???? grupo, pomoz) na pierniczki, ktory jest
> doskonaly, rowniez jest moj przepis na domek z piernika. Z ciastek do
> wycinania
> foremkami i wieszania na choinke te sprawdzily mi sie kilka razy:
>
> 2 szklanki maki
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 170 g masla lub margaryny
> 3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy
> 1 jajko
> 2 lyzki mleka
> Proszek zmieszac z maka. Maslo ubic z cukrem, dodac polowe maki i reszte
> skladnikow, ubic 2-3 minuty, dodac reszte maki, ubic az wymieszane,
> odstawic
> pod przykryciem na 3 godziny az zesztywnieje i bedzie mozna rozwalkowac.
> Rozwalkowac na pol cm grubosci, wycinac foremkami. Najlatwiej rozwalkowac
> ciasto miedzy dwoma platami pergaminu, odkleic jeden, przeniesc plat na
> blache,
> wycinac ksztalty, wybrac skrawki i piec. Za pomoca slomki do napojow mozna
> wycinac dziurki przez ktore po upieczeniu przeciagnie sie wstazki do
> zawieszenia. Mozna rowniez wyciac "okna" mniejszymi foremkami i wypelnic
> je
> skruszonymi landrynkami. Piec w temperaturze 200°C na blasze wylozonej
> folia
> (zeby sie landrynkowe okna odkleily, gdy ciastka jeszcze cieple) przez 7-8
> minut, az sie zezloca. Po wystygnieciu na kratkach mozna je udekorowac
> kolorowym lukrem zrobionym z barwnikow spozywczych, cukru pudru i kilku
> kropel
> wody. Ten lukier najlatwiej mieszac w malym woreczku plastikowym, potem
> odciac
> koniec rogu i wyciskac na ciastka. Po zesztywnieciu lukru przewlec wstazki
> i
> zawiesic.
>
>
>
> Jesli chodzi o ozdoby nie do jedzenia, to mozesz sprobowac figurki z
> ciasta:
>
> Figurki z ciasta moga byc male, do wieszania, albo wieksze, np. do szopki
> .
> Ciasto na figurki robi sie z maki, wody, soli i bialka, wyrabia sie, az
> miekkie, po uformowaniu figurek ustawia sie je na blasze i suszy-piecze w
> 130°C
> az sie wysusza. Po wystygnieciu mozna je pomalowac albo polakierowac.
>
> Rowniez cala masa pomyslow na dekorowanie wydmuszek, ktorych duzo mozna
> nazbierac w czasie robienia ciast swiatecznych, szczegolnie tych, ktore
> nie
> wymagaja rozdzielania zoltek od bialek :))
>
> Do powieszenia oprocz wydmuszek, aniolki ze zloconych makowek, zlocone
> orzechy
> wloskie, cale pomarancze nadziane z zewnatrz gozdzikami jak jeze,
> przewiazane
> na krzyz wstazka do powieszenia, koronkowe saszetki nadziane mieszanka
> pachnacych ziol, lancuchy z suszonej jarzebiny, slomy i bibulki, lancuchy
> z
> suszonych rajskich jabluszek, rajskie jabluszka polaczone ze soba jak
> winogrona, duze jablka zlocone farba, z wstazka przechodzaca przez srodek,
> etc.
> Nie-jedzeniowych pomyslow jest duzo...
>
> Magdalena Bassett
>
>
>
Witaj!
Świetne pomysły :-) :-) zwłaszcza okienka z landrynek :-) :-) a znasz może
przepis na ozdoby robione kiedys z cukru i mąki, ktore suszylo sie tylko w
piekarniku jak bezy, a po swętach moża było je zjeść ?
Dziękuje!
Kasia
|