Data: 2003-04-19 19:02:38
Temat: Re: PAPRYKA NADZIEWANA-HELP!!!
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dorota***" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b7s3p2$geg$1@news.onet.pl...
> A jak jeszcze do tego wciepiesz trochę utartego sera żółtego, to się
będzie
> tak fajnie trzymać razem.
robimy tak:
szynke, lopatke, lub karkowke (musi byc chude, dlatego najczesciej jest to
szynka) miele dosc grubo, tak zeby mczuc bylo ze je sie mieso nie papke.
podsmazam z cebula, dodaje pokrojone drobno pieczarki, i jeszcze troche
papryki kolorowek pokrojonej w kostke, wciskam kilka duzych zabkow czosnku,
dodaje ryz ugotowany , (1 woreczek) - farsz jest bardziej miesny niz ryzowy,
doprawiam wszytsko sola, pieprzem, papryka, pieprzem kajenskim i nadziewam
przepolowione wzdluz papryki (najlepiej czerwone, zolte lub pomaranczowe, sa
bardziej "miesiste" niz zielona
wklada sie to do zaroodpornego naczynia, wlewa bulion i tak wciska do
piekarnika, na wierzch takiej papryki daje jeszcze galazke selera i
pietruszki.. nabiera fajnego posmaku
zapiekam tak z 20-30 min w 180 stopniach. nie mozna za dlugo, coby skorka
nie odchodzila od papryki.. a ta byla lekko chrupiaca
na 5 min przed wyciagnieiem, tak jak pisala Dorota, mozna posypac jakims
smacznym serem
Marta
|