Data: 2007-10-09 13:30:23
Temat: Re: PŁYTKI
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
MONI|<A <moni| pisze:
>> Powidła robi sie w piekarniku - w otwartym naczyniu. Mieszając co pewien
>> czas. Bez cukru - sliwki dobre są dopiero teraz, choć droższe już.
>>
>
> a jakiego garnka do tego używasz?
> ja próbowałam też w piekarniku ale tak czy inaczej śliwki sie przywarły do
> garnka.
>
> Pozdrawiam
>
> Monika
>
>
>
Nie ma mowy! - masz dużą gęsiarkę lub inny płaski garnek o grubych
ściankach i bez plastikowych uchwytów? - ja robię właśnie w gęsiarce.
Oczywiście grzanie na min - ja mam żywy ogień, to mi niby trudniej
ustawić, a jednak :-)
Często mieszać (tj. np. co godzinę), zwłaszcza przy ściankach. Proces
trwa 3 dni - na noc wyjmuję, zostawiam odkryte do ostygnięcia (mnóstwo
wody odparowuje w ten sposób dodatkowo), następnego dnia znowu do
piekarnika i tak 3 razy. Kiedy po przejechaniu łyżką zostaje bruzda
odsłaniająca dno - gotowe.
--
XL wiosenna
|