Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!newsfeed.cw.net!cw.net!news-FFM2.ecrc.de!news.mediascape.de!newsfeed
er.wxs.nl!eweka!lightspeed.eweka.nl!138.199.65.86.MISMATCH!sn-ams!sn-ams-06!sn-
ams-05!sn-ams-p02!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: PRZEPIS NA CHAŁKĘ
Date: Wed, 30 Nov 2005 09:35:01 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <4...@n...onet.pl>
In-Reply-To: <4...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 38
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254286
Ukryj nagłówki
viki wrote:
> Szukam dobrego przepisu na chałkę i na chałwe. Mamna dzieje ze mi pomozecie. z
> góry dzieki:P
>
Jesli chodzi o sama chalke, bez chalwy, to tak:
2 lyzki drozdzy suszonych, lub 3.5 dkg swiezych
150 ml mleka
50 ml smietanki
25 gr masla
2 lyzki + 125 ml cukru
4 jaja
3-4 szklanki bialej maki (ile wejdzie)
Drozdze, 2 lyzki cukru, ogrzane mleko ze smietanka i 1 szklanke maki
wymieszac w misie miksera i przykryc. Ogrzac reszte maki. Ogrzac jaja w
cieplej wodzie. Gdy drozdze rusza, dodac jaja, cukier i drugaszklanke
maki. Miksowac haczykiem, i dodawac maki w miare potrzeby. Ciasto
powinno byc bardzo miekkie, ale nie klejace sie. Gdy wziete w dlonie,
powinno byc bardzo elastyczne, i dac sie podwijac pod spod bez rwania.
Odstawic do wyrosniecia. Gdy podwoi objetosc, wylozyc na stol, wygniesc
powietrze, podzielic na 4 rowne czesci i walkowac je w dlugie walki
grubosci dwoch kciukow zlozonych razem.
Ulozyc walki tuz obok siebie, zlaczyc ich konce i splatac warkocz.
Ulozyc na posmarowanej maslem blasze i umiescic w cieplym piecu do
wyrosniecia - prawie potroi sie w objetosci.
Juz nie ruszajac chalki z pieca, bo opadnie, podwyzszyc temperature do
180°C i piec, az zlota. Posmarowac zoltkiem rozbitym z lyzka mleka, i
piec 5 minut, albo az zbrazowieje. Sprawdzic patyczkiem, czy upieczone.
Otworzyc piec i zostawic do przestygniecia. Zimne kawalki chalki mozna
odgrzac w mikrofali przez 10 sekund i beda jak swieze.
Magdalena Bassett
|