Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: PRZYSMAK KOZACKI
Date: Thu, 8 Feb 2007 16:07:30 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <eqfect$1cq$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <eqet6q$ll4$1@atlantis.news.tpi.pl> <eqeuf6$qem$1@atlantis.news.tpi.pl>
<eqf737$mqu$1@inews.gazeta.pl> <eqf7bu$34h$1@atlantis.news.tpi.pl>
<eqfat8$9ru$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abbz81.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1170947293 1434 83.6.215.81 (8 Feb 2007 15:08:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Feb 2007 15:08:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 000712-1, 2007-02-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:290775
Ukryj nagłówki
"Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:eqfat8$9ru$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>
>> Ostra jesteś, a na temat - polecam - smakuje wyśmienicie, chyba, że matka
>> wypracowała w temacie jedzenia ujemną samosugestię...
>
> nie chciałoby mi się tyle gotować. Za to przygotowane przez mamę flaczki
> (w
> sprawdzonym sklepie kupuje jakieś rodzaju "książki" - inne są ponoć
> niedobre, obgotowuje, zlewa wode kilka razy, ciacha,dodaje mięsko, gotuje
> to
> z przyprawami)- mi by sie nie chciało przygotowywać, za to uwielbiam
> jeść -
> "kupne" wynalazki niech się chowają, ale roboty przy tym!
>
> h.
Jeść można wszystkie żołądki krowie, nie tylko księgi. Roboty jest z
całym bebechem co nie miara, gdy przywiozłem do domu cztery całe - to dwa
dni robiliśmy w cztery osoby, bez mleka wapiennego, tylko noże i wrzątek, do
tego jeszcze pręgi na rosół.
Po wyczyszczeniu wymoczenie w zimnej wodzie i obgotowanie. Później
gotowanie do miękkości ze cztery godziny, krojenie w paseczki - część do
zamrożenia, część do rosołu a było tego z 60 litrów do wecków i
pasteryzacja, a reszta już z majerankiem i pieprzem do bezpośredniej
konsumpcji.
Miały być na miesiąc - wystarczyły na dwa tygodnie.
Za jeden bebech płaciłem 50 zł (starych).
|