Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!postnews.google.com!i40g2000cwc.googlegroups.com
!not-for-mail
From: "aga" <j...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pajda chleba..:P
Date: 9 May 2006 05:32:18 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 136
Message-ID: <1...@i...googlegroups.com>
References: <e3n9i7$9mt$1@inews.gazeta.pl><e3phut$80p$1@inews.gazeta.pl>
<e3pin1$l9l$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@j...googlegroups.com>
<e3q0lo$rc8$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.179.95.252
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1147177943 28924 127.0.0.1 (9 May 2006 12:32:23 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 9 May 2006 12:32:23 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <e3q0lo$rc8$1@nemesis.news.tpi.pl>
User-Agent: G2/0.2
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT
5.1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: i40g2000cwc.googlegroups.com; posting-host=62.179.95.252;
posting-account=2ys6lQ0AAADpCGZwCMsU7Y3YiBTu3NvY
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268384
Ukryj nagłówki
Panslavista napisał(a):
> "aga" <j...@c...pl> wrote in message
> news:1147171495.289785.57000@j73g2000cwa.googlegroup
s.com...
> Zajmuje sie zawodowo w tematyce pieczywa. Z zadowoleniem przyjmuje, ze
> pieczywo tradycyjnie wypieczone i tradycyjnie podane ma swoich
> zwolennikow.
> Niestety to co kiedys bylo norma dzisiaj stalo sie jedynie
> przysmakiem.Pieczywo produkowane metoda wielofazowa na zakwasie do 1989
> roku bylo
> przyjetym w produkcji normatywem. Dzisiaj nawet trudno o ciastowego,
> ktory
> umialby robic zakwas i znal sie na tradycyjnym wypieku.
> Unowoczesniony sprzet piekarniczy wymusil receptury, niezbedne do calej
> towarzyszacej maszynom elektroniki a piekarzy zwolnil z myslenia i
> umiejetnosci.
> Wyroslo cale pokolenie konsumentow, ktorzy na co dzien nie znaja smaku
> prawdziwego
> polskiego pieczywa. Polepszacze , cala ta ekonomizacja produkcji i
> niezdrowa
> konkurencja zdeprecjonowala produkt i branze. Dla wiadomosci informuje,
> ze
> receptury pieczywa i obowiazujace normatywy powstale w poprzednim
> systemie opieraly
> sie na tradycyjnych przedwojennych recepturach. W malych
> rzemieslniczych piekarniach,
> ktorych nie stac bylo na "nowoczesnosc", przetrwala produkcja
> tradycyjna. Chwala im za to.
>
> Pozdrawiam aga
>
> Ja sobie upiekłem w automacie przed południem chleb: 30dag razowej żytniej,
> 50 dag pszennej, woda, margaryna, cztery łyżeczki soli, cztery łyżeczki
> cukru, dwie łyzki majeranku, 1/3 paczki polskich drożdży, jeszcze ciepły, a
> już ukroiłem piętkę i zjadłem ze smakiem, skórka gruba, chrupiaca...
> Pychotka!
>
> Yo beso Tu mano, senora
Gratuluje umiejetnosci. Pieczywo domowej roboty daje satysfakcje i
lepiej smakuje.
Jednak chleb na zawodowo wypracowanym zakwasie, obrobiony wielofazowo
,ma
dodatkowe zalety.Daje specyficzny zapach, smak.trwalosc,walory
odzywcze.
W warunkach domowych, pieczywo przypomina bardziej ciasto domowe i nie
ma
takiej trwalosci. Ale cieszy. Powodzenia w poszukiwaniu nowych smakow.
Pozdrawiam aga
|