Data: 2006-05-09 12:32:18
Temat: Re: Pajda chleba..:P
Od: "aga" <j...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista napisał(a):
> "aga" <j...@c...pl> wrote in message
> news:1147171495.289785.57000@j73g2000cwa.googlegroup
s.com...
> Zajmuje sie zawodowo w tematyce pieczywa. Z zadowoleniem przyjmuje, ze
> pieczywo tradycyjnie wypieczone i tradycyjnie podane ma swoich
> zwolennikow.
> Niestety to co kiedys bylo norma dzisiaj stalo sie jedynie
> przysmakiem.Pieczywo produkowane metoda wielofazowa na zakwasie do 1989
> roku bylo
> przyjetym w produkcji normatywem. Dzisiaj nawet trudno o ciastowego,
> ktory
> umialby robic zakwas i znal sie na tradycyjnym wypieku.
> Unowoczesniony sprzet piekarniczy wymusil receptury, niezbedne do calej
> towarzyszacej maszynom elektroniki a piekarzy zwolnil z myslenia i
> umiejetnosci.
> Wyroslo cale pokolenie konsumentow, ktorzy na co dzien nie znaja smaku
> prawdziwego
> polskiego pieczywa. Polepszacze , cala ta ekonomizacja produkcji i
> niezdrowa
> konkurencja zdeprecjonowala produkt i branze. Dla wiadomosci informuje,
> ze
> receptury pieczywa i obowiazujace normatywy powstale w poprzednim
> systemie opieraly
> sie na tradycyjnych przedwojennych recepturach. W malych
> rzemieslniczych piekarniach,
> ktorych nie stac bylo na "nowoczesnosc", przetrwala produkcja
> tradycyjna. Chwala im za to.
>
> Pozdrawiam aga
>
> Ja sobie upiekłem w automacie przed południem chleb: 30dag razowej żytniej,
> 50 dag pszennej, woda, margaryna, cztery łyżeczki soli, cztery łyżeczki
> cukru, dwie łyzki majeranku, 1/3 paczki polskich drożdży, jeszcze ciepły, a
> już ukroiłem piętkę i zjadłem ze smakiem, skórka gruba, chrupiaca...
> Pychotka!
>
> Yo beso Tu mano, senora
Gratuluje umiejetnosci. Pieczywo domowej roboty daje satysfakcje i
lepiej smakuje.
Jednak chleb na zawodowo wypracowanym zakwasie, obrobiony wielofazowo
,ma
dodatkowe zalety.Daje specyficzny zapach, smak.trwalosc,walory
odzywcze.
W warunkach domowych, pieczywo przypomina bardziej ciasto domowe i nie
ma
takiej trwalosci. Ale cieszy. Powodzenia w poszukiwaniu nowych smakow.
Pozdrawiam aga
|