Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.magma-net.pl!not-for-mail
From: Paweł Pollak <s...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pałeczki chlebowe
Date: Fri, 28 May 2004 00:21:23 +0200
Organization: Magma Systemy Komputerowe
Lines: 39
Message-ID: <c95pgr$7c0$1@bandai.magma-net.pl>
References: <c94ilq$c6t$1@bandai.magma-net.pl> <c94msi$9h4$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nervosol.magma-net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: bandai.magma-net.pl 1085696347 7552 81.219.231.39 (27 May 2004 22:19:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...magma-net.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 May 2004 22:19:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203256
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jeannette" napisała w wiadomości
> A może tak podasz przepis na wykonanie?!
To podaję, z zastrzeżeniem, że to obca mi rzeczywistość, a tłumaczenie nie
jest dopracowane, więc jeśli coś jest niejasne albo błędne, to dopytajcie.
Składniki:
1 torebka (1 kg) ciasta chlebowego (oryg.: łatwego do wypieku Greckiego
Chleba Wiiejskiego, pewnie chodzi o jakiś półprodukt)
6 dl wody, 50 g drożdzy
Wypełnienie: 50 g margaryny o temp. pokojowej
150 g tartego żółtego sera
Do garnirowania: ziarna sezamu lub słonecznka
Do pędzlowania: 1 jajko
1. Przygotować mieszankę chlebową według przepisu podstawowego. Pozwolić, by
ciasto urosło na drodżdżach do podwójnej wielkości, przez około 30 min.
2. Podzielić ciasto na cztery części i rozwałkować każdą część do ok. 20x40
cm
3. Rozsmarować cienko margarynę na całym kawałku, a połowę posypać tartym
serem i ziarnem. Przykryć drugą połową, tak żeby ciasto miało 20x20 cm.
4. Wyciąć wąskie paski, skręcić je kilka razy i położyć na blachę przykrytą
papierem do pieczenia.
5. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni podczas gdy - no właśnie - pałeczki
chlebowe mają rosnąć na drożdżach ok. 40 min.
6. Posmarować jajkiem, posypać ziarnem i ew. tartym serem.
7. Piec w piekarniku 8-10 min..
Niech ostygnie bez przykrycia (?)
|