Data: 2004-05-27 22:21:23
Temat: Re: Pałeczki chlebowe
Od: Paweł Pollak <s...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jeannette" napisała w wiadomości
> A może tak podasz przepis na wykonanie?!
To podaję, z zastrzeżeniem, że to obca mi rzeczywistość, a tłumaczenie nie
jest dopracowane, więc jeśli coś jest niejasne albo błędne, to dopytajcie.
Składniki:
1 torebka (1 kg) ciasta chlebowego (oryg.: łatwego do wypieku Greckiego
Chleba Wiiejskiego, pewnie chodzi o jakiś półprodukt)
6 dl wody, 50 g drożdzy
Wypełnienie: 50 g margaryny o temp. pokojowej
150 g tartego żółtego sera
Do garnirowania: ziarna sezamu lub słonecznka
Do pędzlowania: 1 jajko
1. Przygotować mieszankę chlebową według przepisu podstawowego. Pozwolić, by
ciasto urosło na drodżdżach do podwójnej wielkości, przez około 30 min.
2. Podzielić ciasto na cztery części i rozwałkować każdą część do ok. 20x40
cm
3. Rozsmarować cienko margarynę na całym kawałku, a połowę posypać tartym
serem i ziarnem. Przykryć drugą połową, tak żeby ciasto miało 20x20 cm.
4. Wyciąć wąskie paski, skręcić je kilka razy i położyć na blachę przykrytą
papierem do pieczenia.
5. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni podczas gdy - no właśnie - pałeczki
chlebowe mają rosnąć na drożdżach ok. 40 min.
6. Posmarować jajkiem, posypać ziarnem i ew. tartym serem.
7. Piec w piekarniku 8-10 min..
Niech ostygnie bez przykrycia (?)
|