Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 10 Oct 2014 11:49:10 +0200
From: Trybun <I...@j...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.6.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Paluchy w jedzeniu.
References: <2...@g...com>
In-Reply-To: <2...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: avast! (VPS 141009-1, 2014-10-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 20
Message-ID: <5437ab8a$0$3168$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 31.61.138.241
X-Trace: 1412934538 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 3168 31.61.138.241:19523
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357332
Ukryj nagłówki
W dniu 2014-10-09 18:40, ikselk%g...@g...com pisze:
> Przestałam oglądać wszelkie programy "kulinarne" - one są antykulinarne, no na
wymioty mi się zbiera, kiedy taki Okrasa czy inny mu podobny chudzielec układa
paluchami na talerzu przyszłego konsumenta te swoje "artkompozycje", promując ten
rodzaj zachowania i dekoracji...
> Malarz, murarz, rzeźbiarz czy kucharz? - niechże się jeden z drugim zdecyduje!
> Przebrzydła maniera gmerania paluchami w talerzu przed podaniem go na stół
klientowi jest już tak powszechna w Polsce, że strach się wybrać do jakiejkolwiek
bardziej "wypasionej" restauracji, żeby nie otrzymać misternej układanki na talerzu
do zjedzenia...
> Obsesja? - ależ oczywiście! Obsesyjnie NIE WIERZĘ, że 100 % wizyt pracownika
restauracyjnej kuchni w WC kończy się porządnym myciem rąk.
> http://www.all4work.pl/aktualnosci/artykul/id/15
>
>
> I dla rozweselenia (he he) zagadka:
>
> "Pamiętał, że Ugor zawsze upija barszcz ze zbyt pełnych filiżanek. Fornalski
poprawia palcami układ pieczeni i jarzyn na półmisku, Pikuś w bufecie dolewa męty do
piwa, a kawiarka Elza wyjmuje palcami kożuszek z kawy. Czasem zastanawiał się, czy i
<<Pod Winogronami>>, gdzie zachodził na kolację, kucharz, podobnie jak jego kolega z
<<Pacyfiku>>, ściska gospodynię w kątach spiżarni i czy dolewa do majonezu mętną wodę
ze słoika z jajami. Czy gdzie indziej również nie myją rąk po powrocie z ustępu,
podobnie jak to robi cukiernik i bufetowa Tola w Pacyfiku?"
>
> Z czego to?
> :-/
Obrzydliwe, ta moda także obowiązuje od niedawna, i oczywiście przyszła
z zagranicy.
Co do zagadki: nie jestem pewien, ale nazwisko Fornalski w powiązanie z
tematyka kuchenną kojarzy mi się z filmem "Zaklęte Rewiry"...;-)
|