Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 13 Oct 2014 17:32:23 +0200
From: GalAnonim <s...@s...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.6.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Paluchy w jedzeniu.
References: <2...@g...com>
<op.xniw2yjhvgvbot@pwz-stacjonarny>
<9...@g...com>
<m1eb8l$idn$1@node2.news.atman.pl>
<6...@g...com>
In-Reply-To: <6...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 71
Message-ID: <543bf091$0$12628$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: ip-3-84.gemini.net.pl
X-Trace: 1413214354 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 12628 193.25.3.84:2888
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357473
Ukryj nagłówki
W dniu 12.10.2014 23:23, ikselk%g...@g...com pisze:
> W dniu niedziela, 12 października 2014 18:46:13 UTC+2 użytkownik Wiesiaczek
napisał:
>> W dniu 10.10.2014 o 20:09, ikselk%g...@g...com pisze:
>>
>>> W dniu piątek, 10 października 2014 18:50:48 UTC+2 użytkownik pwz napisał:
>>
>>>
>>
>>>> (...). Czyli (...) to nie są przepisy restauracyjne. Trzeba wziąć
>>
>>>>
>>
>>>> na to poprawkę.
>>
>>>
>>
>>> Jednakże zwyczaj "modelowania" dań na restauracyjnych talerzach przy pomocy
tytułowych paluchów wziął się własnie stąd, ponadto ci panowie firmują/prowadzą, i
promują różne restauracje/knajpy/lokale, prowadzą promocje i takie tam, jednym
słowem są ZNANI właśnie w kontekście restauracyjnym. Ich sposób bycia na ekranie
przenosi się więc także na kulisy przygotowania dań w restauracjach, ba tam, żeby
tylko na to - bo i na oczekiwania klientów owych przybytków i właśnie to mnie
przeraziło w tym wątku.
>>
>>>
>>
>>
>>
>> Nie wiem, co wy z tymi paluchami ciągle...
>>
>> W domu gdy mam zamiar poukładać żarcie w jakieś wzorki, a zdarza mi się
>>
>> to przy okazji dzwonek śledzia, używam pałeczek, takich samych jak do
>>
>> jedzenia.
>>
>> Paluchów nie muszę maczać w oleju a pałeczki łatwo wytrzeć i przemyć.
>
> Ja używam do tego (i do wielu innych rzeczy w kuchni) szczypczyków do cukru - po
prostu. Precyzja i brak paprania się w jedzeniu.
> A na przykład do zwijania roladek ze śledzia albo różyczek z płatów łososia itp -
półmiskowego widelca do wędlin, który jak wiadomo ma dwa zeby i bardzo fajnie sie
miedzy nie wklada plat sledzia, po czym obracajac zwija ciasno, przytrzymujac bokiem
zwyklego widelca zeby sie nie rozwijalo. Itp. Idzie to blyskawicznie.
>
> Generalnie: twierdze, ze jesli ktos (nawet zwykly laik kuchenny) ma opanowana
umiejetnosc operowania nozem i widelcemna codzien, nie ma trudnosci z operowaniem
sztuccami do serwowania oraz podstawowymi narzedziami kuchennymi.
A ciekawe jakimi narzędziami rwiesz sałatę, do chyba jej nie kroisz?
A te wszystkie swoje przybory oczywiście masz jednorazowego użytku lub
sterylizujesz... STERYLIZUJESZ a nie myjesz (w zasadzie to płuczesz) w
zmywarce w 75 st. C.
GA
|