From: "Dana" <d...@n...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8...@n...atelier.pl> <SNkI4.55141$a01.1189875@news.tpnet.pl>
<3...@s...net.pl> <38f360e0$0$60644@news2.zeelandnet.nl>
Subject: Re: Pampuchy
Date: Thu, 13 Apr 2000 11:38:04 +0200
Lines: 33
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
Message-ID: <38f59697$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 13 Apr 2000 11:42:47 +0200, dana.netgate.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!mercury
.newsgate.pl!news.vogel.pl!dana.netgate.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26819
Ukryj nagłówki
Użytkownik Danka <j...@n...nl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:38f360e0$0$6...@n...zeelandnet.nl...
>
> Joanna <j...@p...com.pl> schreef in berichtnieuws
> 3...@s...net.pl...
> > Gwoli uzupelnienia, w gorach skad ta potrawa sie wywodzi nazywane sa
> > "parowcami", przygotowuje sie je z sosem owocowym.
> > Joanna
> >
> A ja je znam jako "bulki na parze". I moja babcia robila najlepsze na
> swiecie, bez zadnego sosu owocowego, tylko jakis z rotopionej margaryny
czy
> masla z dodatkiem cukru i cukru waniliowego i smietany. Pycha! A jeszcze
> lepsze byly po odgrzaniu ich na patelce np. na drugi dzien, przekrojone na
> pol i posmarowane grubo maslem i dzemikiem!
> Danka
>
Wczoraj na spotkaniu Kola Gosposyn Wiejskich jedna ze starszych pan,
pochodzaca spod Myślenic, rozpetala dyskusje na temat "parowancow". U niej w
domu robiono drozdzowe pierozki z nadzieniem (i slodkim i na ostro) i
gotowano 7 minut na parze. Przepisow bylo kilka, kilka sosow, miedzy innymi
maslany ze smietana. Pani Rozalia mowila rowniez o wspanialym smaku buleczek
odsmazanych na maselku na drugi dzien.
Moja tesciowa z Poznania mowila na takie parowance "pyzy na łachu", a babcia
z Wolynia - kluchy na parze.
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
|