« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-05-04 15:10:30
Temat: Re: Pańska skórka poraz n-ty> ...
> Koniecznie trzeba tego spróbować choć raz. Do kupienia pod każdym większym
> cmentarzem,
> zwykle też na Starówce oraz w okolicach bazaru Różyckiego.
Moze kiedyś się odważę kupić, jak odwiedze Warszawę.
Dzięki i pozdrawiam
Barbara i Maleństwo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-05-04 17:12:05
Temat: Re: Pańska skórka poraz n-tyniewiem czy o to wam chodzi al;e probujcie i dzielcie sie spostrzezeniami:)
Zycze smacznego!!!!
Składniki:
6 dkg żelatyny,
52.5 dkg cukru,
6 białek,
1 łyżka syropu różanego,
1 łyżka konfitury z róży,
10 dkg przecieru z truskawek,
4 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przyrządzenia:
150 ml wody zagotować z 50 dkg cukru i z syropem różanym, dodać konfiturę,
wymieszać. Zdjąć garnek z ognia. Do gorącego płynu dodać żelatynę i
dokładnie rozpuścić.W dużej misce ubić białka na sztywno i dodać resztę
cukru. Bardzo powoli, cienkim strumieniem, wlać gorący syrop, ciągle
ubijając. Dodać przecier z truskawek i dobrze wymieszać. Mieszankę wylać
równo na blachę wyłożoną pergaminem, posypać mąką ziemniaczaną i odstawić do
ostygnięcia na 1 - 2 h. Za pomocą noża zanurzonego w gorącej wodzie, a potem
osuszonego, pokroić masę na małe prostokąty. Trzymać w dużym słoiku albo w
przezroczystej folii.
Apropo tylko skad wziac ten syrop rozany idzie kupic w supermarkecie?????
Ania ktora niema pojecia co to panska skorka ale z postu wywnioskowala ze to
moze byc to:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-05-05 07:23:10
Temat: Re: Pańska skórka poraz n-ty
Użytkownik "Anunia" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e3dcl7$m3l$1@inews.gazeta.pl...
> niewiem czy o to wam chodzi al;e probujcie i dzielcie sie
> spostrzezeniami:)
> Zycze smacznego!!!!
> Składniki:
> 6 dkg żelatyny,
> 52.5 dkg cukru,
> 6 białek,
> 1 łyżka syropu różanego,
> 1 łyżka konfitury z róży,
> 10 dkg przecieru z truskawek,
> 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
>
> Sposób przyrządzenia:
> 150 ml wody zagotować z 50 dkg cukru i z syropem różanym, dodać konfiturę,
> wymieszać. Zdjąć garnek z ognia. Do gorącego płynu dodać żelatynę i
> dokładnie rozpuścić.W dużej misce ubić białka na sztywno i dodać resztę
> cukru. Bardzo powoli, cienkim strumieniem, wlać gorący syrop, ciągle
> ubijając. Dodać przecier z truskawek i dobrze wymieszać. Mieszankę wylać
> równo na blachę wyłożoną pergaminem, posypać mąką ziemniaczaną i odstawić
> do ostygnięcia na 1 - 2 h. Za pomocą noża zanurzonego w gorącej wodzie, a
> potem osuszonego, pokroić masę na małe prostokąty. Trzymać w dużym słoiku
> albo w przezroczystej folii.
> Apropo tylko skad wziac ten syrop rozany idzie kupic w supermarkecie?????
> Ania ktora niema pojecia co to panska skorka ale z postu wywnioskowala ze
> to moze byc to:)
Chyba nie. To co opisałaś prawdopodobnie jest czerwone, a pańska skórka jest
w zasadzie biała, ma tylko różowe smugi. No i raczej żadnych konfitur tam
nie ma, bo jest gładka. Zresztą ten przeps już ktoś kiedyś na grupie
wypróbowywał i stwierdził, że to jest nie to.
POzdr. - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |