Data: 2000-09-07 14:42:33
Temat: Re: Papryczki Chili
Od: e...@a...comnospam (Evajp)
Pokaż wszystkie nagłówki
>Mam trzy czerwone i baaaardzoooo ostre papryczki Chili. Włożyłem do
>zamrażarki, bo nie bardzo wiem co z nich zrobić, a nie chcę żeby się
>zepsuły. Czy ktoś byłby tak miły i poradził mi co i jak można
ja mam przepis na muszle (mussels) ze swieza papryczka chilli. Robilam je jako
przystawke w ostatnia sobote, wyszly b. smaczne.
Potrzeba na to:
1.5 kilo muszli
2 lyzki oleju
1 duza cebula, drobno posiekana
6 zabkow czosnku, posiekanych
2 papryczki chili, bez ziarenek, drobno posiekane
2 cm korzenia imbiru, drobno posiekany
2 lyzeczki kuminu (cumin)
1 szklanke wody
2 lyzeczki drobno posiekanej pietruszki
Oczyscic muszle z "brody" dobrze je wyplukac. W bardzo duzym rondlu rozgrzac
olej, dodac cebule, podsmazyc przez jakies 5 minut, dodac czosnek, imbir, chili
i kumin. Smazyc 2 minuty, ciagle mieszajac. Dodac muszelki, wode, gotowac
przez nastepne 5 minut czesto potrzasajac rondlem. Muszle musza sie dobrze
otworzyc. Posypac pietruszka, podawac.
Ten sam przepis mozna zmienic dodajac 1.5 szklanki wiorek kokosowych, ja nie
robilam tej wersji wiec nie gwarantuje.
<Eva> and my boxer boy-> http://hometown.aol.com/evajp/index.html
~~~The past is behind us, the future is a mystery,
today is a gift, that's why they call it THE PRESENT.~~~
|