Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!peer01.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwind
s-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!un
t-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POS
TED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Papryczki nadziewane serkiem.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <eyivp9v6lxaj$.1daxu6qhhe17y$.dlg@40tude.net>
<lcbode$k16$1@node2.news.atman.pl>
<h...@4...net>
<b...@m...uni-berlin.de>
Date: Wed, 12 Feb 2014 17:37:28 +0100
Message-ID: <ihcl8m5c0rz9$.eddaql9g3ofs$.dlg@40tude.net>
Lines: 38
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.7.96
X-Trace: 1392223049 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2379 95.49.7.96:5166
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2730
X-Received-Body-CRC: 1259407563
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354804
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 12 Feb 2014 16:00:13 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
> Am 29.01.2014 21:35, schrieb Ikselka:
>> Dnia Wed, 29 Jan 2014 21:30:38 +0100, Stefan napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:eyivp9v6lxaj$.1daxu6qhhe17y$.dlg@40tude.net...
>>>
>>>> Przepyszne nadzienie, słodkawe ze słoną ziołowo-czosnkową nutą:
>>>>
>>>> Serek Macarpone mały (wyjąć z lodówki godzinę wczesniej żeby był miękki,
>>>> odlać wodę z dna) - 1 op. plus ew. połowa (zalezy od wielkości papryczek)
>>>> Pół płaskiej łyżeczki soli plus ew. szczypta
>>>> płaska łyżeczka cukru plus ew. duża szczypta
>>>> 1/3 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego lub łyżeczka świeżego
>>>> rozdrobnionego niemal na papkę plus ew. duża szczypta
>>>> 1 łyżeczka ziół prowansalskich plus ew. duża szczypta
>>>
>>> Osobiście preferuję nadziewane fetą (nie typu feta, tylko oryginał, dobre sa
>>> też serki kozie)
>>
>>
>> Feta za słona i nie nadaje się do rękawa. Ostre papryczki nadziewam
>> łagodnym w smaku nadzieniem, ponadto atłasowa konsystencja, lekka słodycz i
>> brak kwasu w Mascarpone mi pasuje. Spróbuj.
>
> Ser owczy lub kozi jest też w sprzedaży jako "ciapciaty". Robiłem
> papryczki nadziewane właśnie serem kozim. Dodałem tylko sól, nic innego.
> Reszta jak wg. twojego opisu. Bardzo dobre!
> Chyba można by było poeksperymentować z bryndzą ew. z dodatkiem mleka.
Zrobiłam po raz kolejny (chyba już 10-ty) z mascarpone, bo ewidentnie kozi
ser mi śmierdzi, a owczy to ja lubie tylko Manchego :-)
--
"To wstyd, żeby w prawie 40-milionowym kraju, w środku Europy trzeba było
żebrać na ulicach o sprzęt medyczny!
No , a już szczytem wszystkiego jest być z tego dumnym! " - Anonim
|