Data: 2004-11-22 20:05:20
Temat: Re: Paprykarz Szeciński
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam poszukuje przepisu na paprykarz szczeciński
> Wiem że temat był niedawno poruszany ale nikt przepisu nie podał
> Wiem z czego się robi to przemysłowo (odpady rybne) ale można skopiowac
> przepis przemysłowy i dodac dobre składniki
> Pozdrawiam JULIUSZ
>
>
Podaję za wczorajszym programem z R.Makłowiczem. Może Tobie się przyda.:-)
Sama też niedługo wypróbuję, bo przepis wydaje mi się prosty i ciekawy!:
1.Wędzoną słoninę pokroić w kostkę i wytopić, wyjąć skwarki. Na tłuszcz
wrzucić drobno posiekaną cebulę. Zeszklić. Patelnię zdjąć z ognia. Dodać 2
łyżki słodkiej papryki w proszku. Wymieszać.Patelnię postawić na gazie. Dodać
2 pomidory bez skóry, pokrojone w kostkę oraz 1 żółtą paprykę pokrojoną w
kostkę. Kontrolować ilość płynu. Dodać (podlać)bulionem rybnym (zagotować łeb,
płetwy ryby + cebula+ papryka w proszku). Ma utworzyć się jednolity sos.
2. 800 g filetów z sandacza pokroić na porcje, włożyć do sosu i dusić 15
minut. Już nie mieszać, tylko potrząsać patelnią.
3. Na koniec dodać 1/2 szklanki słodkiej śmietany i delikatnie wymieszać, tak
by "nie rozwalić" ryby.
4.Podawać z ugotowanym makaronem posypanym twarogiem i skwarkami.
Tyle przepis. Ja na pewno zmienie pkt 4 , na pieczywo :-)
Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|