Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pasta z czerwonej papryki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pasta z czerwonej papryki?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2008-09-18 13:31:33

Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 17 Sep 2008 23:46:27 +0200, Prawusek napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:b66wr4tbeq7f$.2tmw6k2tarnv.dlg@40tude.net...
>
> Lubisz paprykę faszerowaną? Ale niekoniecznie ryżem i mięsem, a
> warzywami? Wystarczy poddusić warzywa (marchew, cebulę, białe korzenie),
> każde osobno, wymieszać, doprawić i nadziewać strąki - zapasteryzować w
> słoikach - pracy nie ma dużo, ale niebo w gębie w zimie, gdy zimno i
> niekolorowo.

Lubię. jednak wolę faszerować zieloną, póki nie słodka. Ma ostrzejszy,
bardziej paprykowy smak. To warzywne nadzienie ciekawe :-)
--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2008-09-18 14:27:09

Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

> Lubię. jednak wolę faszerować zieloną, póki nie słodka. Ma ostrzejszy,
> bardziej paprykowy smak. To warzywne nadzienie ciekawe :-)

Tak myślisz? Bardzo lubię faszerowaną paprykę, ale właśnie mięsem i
ryżem. Mam obawy, czy aby ten warzywny farsz mdły nie będzie. Dodałabym
do tego pomidory albo chociaż na koniec polać obficie porządnym sosem
pomidorowym.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2008-09-18 15:01:41

Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 18 Sep 2008 16:27:09 +0200, medea napisał(a):

> Ikselka pisze:
>
>> Lubię. jednak wolę faszerować zieloną, póki nie słodka. Ma ostrzejszy,
>> bardziej paprykowy smak. To warzywne nadzienie ciekawe :-)
>
> Tak myślisz? Bardzo lubię faszerowaną paprykę, ale właśnie mięsem i
> ryżem.

Ba, ja też - mogę zjeść 6 faszerowanych papryk na raz, więc ten ryż jest
akurat najsłabszym punktem kalorycznym (tj. najmocniejszym chyba raczej)
tej potrawy ;-PPP

> Mam obawy, czy aby ten warzywny farsz mdły nie będzie. Dodałabym
> do tego pomidory albo chociaż na koniec polać obficie porządnym sosem
> pomidorowym.

Ze sporą ilością cebuli i pieprzu+chilli farsz ten będzie świetny - mam
dobrego czuja kulinarnego :-)

A sosów raczej ostatnio unikam, chyba, że takie naturalne, bez zaprawiania
mąką - mogą być. Pomidorowego sosu nie robię w ogóle, choć pomidory w
każdej innej postaci gotowanej czy duszonej uwielbiam. Sos pomidorowy do
gołąbków czy faszerowanej papryki czy cukini mi nie bardzo pasuje z powodu
przewagi jego smaku nad głównym składnikiem dania. Po prostu nie czuję
wtedy smaku kapustki, papryki czy cukini.
Ale za to zupę pomidorową robię superpomidorową :-)


--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2008-09-18 15:28:47

Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1u2xqphi9vh2r.16w9c6y2z4os5.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 17 Sep 2008 23:46:27 +0200, Prawusek napisał(a):
>
> > "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:b66wr4tbeq7f$.2tmw6k2tarnv.dlg@40tude.net...
> >
> > Lubisz paprykę faszerowaną? Ale niekoniecznie ryżem i mięsem, a
> > warzywami? Wystarczy poddusić warzywa (marchew, cebulę, białe korzenie),
> > każde osobno, wymieszać, doprawić i nadziewać strąki - zapasteryzować w
> > słoikach - pracy nie ma dużo, ale niebo w gębie w zimie, gdy zimno i
> > niekolorowo.
>
> Lubię. jednak wolę faszerować zieloną, póki nie słodka. Ma ostrzejszy,
> bardziej paprykowy smak. To warzywne nadzienie ciekawe :-)

Nie wiem, czy nie zamieszczałem, nawet mam gdzieś nadzienie z duszonej
białej kapusty...
Ja tam wolę czerwoną faszerowaną, byle była gruba i jędrna.
Wczoraj wymyłem beczki i bańki kapusciane - tym włoskim proszkiem -
faktycznie - usuwa zapachy.
Zjadłem dobre salcesoniki ze sklepu zapakowane w folię, ale receptury
polskie, wiejski i ozorkowy, zapiłem piwem domowej roboty Dark Mild Ale -
pychotka i idzie w głowę... Mam dobrze!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2008-09-18 15:46:48

Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 18 Sep 2008 17:28:47 +0200, Prawusek napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1u2xqphi9vh2r.16w9c6y2z4os5.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 17 Sep 2008 23:46:27 +0200, Prawusek napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:b66wr4tbeq7f$.2tmw6k2tarnv.dlg@40tude.net...
>>>
>>> Lubisz paprykę faszerowaną? Ale niekoniecznie ryżem i mięsem, a
>>> warzywami? Wystarczy poddusić warzywa (marchew, cebulę, białe korzenie),
>>> każde osobno, wymieszać, doprawić i nadziewać strąki - zapasteryzować w
>>> słoikach - pracy nie ma dużo, ale niebo w gębie w zimie, gdy zimno i
>>> niekolorowo.
>>
>> Lubię. jednak wolę faszerować zieloną, póki nie słodka. Ma ostrzejszy,
>> bardziej paprykowy smak. To warzywne nadzienie ciekawe :-)
>
> Nie wiem, czy nie zamieszczałem, nawet mam gdzieś nadzienie z duszonej
> białej kapusty...
> Ja tam wolę czerwoną faszerowaną, byle była gruba i jędrna.
> Wczoraj wymyłem beczki i bańki kapusciane - tym włoskim proszkiem -
> faktycznie - usuwa zapachy.
> Zjadłem dobre salcesoniki ze sklepu zapakowane w folię, ale receptury
> polskie, wiejski i ozorkowy, zapiłem piwem domowej roboty Dark Mild Ale -
> pychotka i idzie w głowę... Mam dobrze!

A ja upiekłam tę paprykę na pastę - stygnie sobie. Gruchy do borówek
obieram, do smażenia. Śliwki potem - do octu :-)
--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2008-09-18 15:47:45

Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 18 Sep 2008 17:46:48 +0200, Ikselka napisał(a):


> A ja upiekłam tę paprykę na pastę - stygnie sobie. Gruchy

Szare bery :-)

> do borówek
> obieram, do smażenia. Śliwki potem - do octu :-)

Zakupy mi się dziś udały. Ależ lubię jesienny targ!


--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2008-09-19 18:15:50

Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: "fuksa" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka"

> http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=59
3 ) - to będzie
> właśnie to; zrobię połowę z samej papryki, bez bakłażana, a połowę z
> nim. Dzięki za podpowiedź :-)

i jak wyszło?
bo mam paprykę i się zastanawiam, czy z bakłażanem, czy bez robić?

Ola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2008-09-20 08:54:04

Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

On 19 Wrz, 20:15, "fuksa" <f...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "Ikselka"
>
> >http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5
93) - to będzie
> > właśnie to; zrobię połowę z samej papryki, bez bakłażana, a połowę z
> > nim. Dzięki za podpowiedź :-)
>
> i jak wyszło?
> bo mam paprykę i się zastanawiam, czy z bakłażanem, czy bez robić?
>
> Ola

I tak, i tak :-)
Dobre wyszło. Tylko na przyszłość doprawię bardziej pikantnie oraz
dodam suszonej czerwonej sproszkowanej papryki, bo "samo paprykowe"
wyszło mi jasne jakieś, jak na paprykowe.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2008-09-20 10:08:54

Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

<i...@g...pl> wrote in message
news:7a388298-1043-42f5-92cf-c85fc9b853ed@k7g2000hsd
.googlegroups.com...
On 19 Wrz, 20:15, "fuksa" <f...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "Ikselka"
>
> >http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5
93) - to będzie
> > właśnie to; zrobię połowę z samej papryki, bez bakłażana, a połowę z
> > nim. Dzięki za podpowiedź :-)
>
> i jak wyszło?
> bo mam paprykę i się zastanawiam, czy z bakłażanem, czy bez robić?
>
> Ola

I tak, i tak :-)
Dobre wyszło. Tylko na przyszłość doprawię bardziej pikantnie oraz
dodam suszonej czerwonej sproszkowanej papryki, bo "samo paprykowe"
wyszło mi jasne jakieś, jak na paprykowe.

Dodasz, gdy otworzysz - przy potrawie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2008-09-20 21:17:26

Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

On 20 Wrz, 12:08, "Prawusek" <p...@i...pl> wrote:
> <i...@g...pl> wrote in message
>
> news:7a388298-1043-42f5-92cf-c85fc9b853ed@k7g2000hsd
.googlegroups.com...
> On 19 Wrz, 20:15, "fuksa" <f...@w...pl> wrote:
>
> > Użytkownik "Ikselka"
>
> > >http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5
93) - to będzie
> > > właśnie to; zrobię połowę z samej papryki, bez bakłażana, a połowę z
> > > nim. Dzięki za podpowiedź :-)
>
> > i jak wyszło?
> > bo mam paprykę i się zastanawiam, czy z bakłażanem, czy bez robić?
>
> > Ola
>
> I tak, i tak :-)
> Dobre wyszło. Tylko na przyszłość doprawię bardziej pikantnie oraz
> dodam suszonej czerwonej sproszkowanej papryki, bo "samo paprykowe"
> wyszło mi jasne jakieś, jak na paprykowe.
>
> Dodasz, gdy otworzysz - przy potrawie.

No niby tak, ale jednak mam niedosyt. Wiem, że istnieją rózne,
bardziej "barwnikowe" i esencjonalne w smaku odmiany papryki, tylko
muszę do nich dotrzeć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ZAGADKA....
Parowar - pytanie
menazki na obiady?
Wybuchowy przecier pomidorowy.
pan sraka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »