Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Date: Thu, 18 Sep 2008 17:01:41 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 36
Message-ID: <1bss25fzj5cx.v6wu1vo7ofuf$.dlg@40tude.net>
References: <o...@4...net>
<garr8u$1qq$2@nemesis.news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<garslj$49s$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<j83bj1ibpt7f$.rmnus6rz1tfe$.dlg@40tude.net>
<gartck$r1o$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<b66wr4tbeq7f$.2tmw6k2tarnv.dlg@40tude.net>
<gartul$sc4$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<gatoim$i4p$1@atlantis.news.neostrada.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bnh123.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1221750109 14879 83.28.253.123 (18 Sep 2008 15:01:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 18 Sep 2008 15:01:49 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315447
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 18 Sep 2008 16:27:09 +0200, medea napisał(a):
> Ikselka pisze:
>
>> Lubię. jednak wolę faszerować zieloną, póki nie słodka. Ma ostrzejszy,
>> bardziej paprykowy smak. To warzywne nadzienie ciekawe :-)
>
> Tak myślisz? Bardzo lubię faszerowaną paprykę, ale właśnie mięsem i
> ryżem.
Ba, ja też - mogę zjeść 6 faszerowanych papryk na raz, więc ten ryż jest
akurat najsłabszym punktem kalorycznym (tj. najmocniejszym chyba raczej)
tej potrawy ;-PPP
> Mam obawy, czy aby ten warzywny farsz mdły nie będzie. Dodałabym
> do tego pomidory albo chociaż na koniec polać obficie porządnym sosem
> pomidorowym.
Ze sporą ilością cebuli i pieprzu+chilli farsz ten będzie świetny - mam
dobrego czuja kulinarnego :-)
A sosów raczej ostatnio unikam, chyba, że takie naturalne, bez zaprawiania
mąką - mogą być. Pomidorowego sosu nie robię w ogóle, choć pomidory w
każdej innej postaci gotowanej czy duszonej uwielbiam. Sos pomidorowy do
gołąbków czy faszerowanej papryki czy cukini mi nie bardzo pasuje z powodu
przewagi jego smaku nad głównym składnikiem dania. Po prostu nie czuję
wtedy smaku kapustki, papryki czy cukini.
Ale za to zupę pomidorową robię superpomidorową :-)
--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)
|