Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "jerry" <n...@s...xxx>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Patelnia żeliwna
Date: Sat, 3 May 2008 19:26:40 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 30
Message-ID: <fvi78e$ahv$1@achot.icm.edu.pl>
References: <fvg27k$lr7$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: chello089078115180.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1209835598 10815 89.78.115.180 (3 May 2008 17:26:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 3 May 2008 17:26:38 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313224
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Przemolo" <p...@g...zmyla> napisał w wiadomości
news:fvg27k$lr7$1@inews.gazeta.pl...
> Zastanawiam się nad kupnem patelni żeliwnej (bez żadnych powłok
> teflonowych, itp.).
> Czy ktoś mi może powiedzieć czym się różni w praktyce taka patelnia od
> innych "zwykłych" = w tym z powłokami?
> Czy są jakieś zastosowania, w których się ona nie sprawdzi?
Takie patelnie są całkowicie bezstresowe. Jak się przypali to
odskrobiesz. Jak przegniesz ze skrobaniem, to polejesz olejem, wstawisz
na palnik na 15 min i będzie git. Na pewno są trudne do
uszkodzenia/wyeksploatowania - najstarsza z tych które mam jest
przedwojenna i wciąż w użyciu.
W kwestii przywierania właściwości ma gorsze niż teflon, ale chyba sporo
lepsze niż np. stal. Poza tym żadna inna patelnia nie będzie w tak
dobrym stanie np. po 5 latach używania - to jest sprzęt na całe życie.
Ja mam taki problem, że u mnie wszystkie patelnie wystarczają na pół
roku-rok, bo z powodu smażenia na palniku gazowym na środku wyrasta
garb. Jak kupowałem patelnię żeliwną, to patrząc na jej grubość byłem
przekonany że ten problem nie występuje. Niestety trochę się pomyliłem,
ale garb na pewno jest znacznie mniejszy niż w teflonowych.
Poza tym naleśników raczej nie poprzerzucasz i ogólnie aby tego używać
to potrzeba trochę krzepy. :)
Jak coś to pytaj śmiało - chętnie odpiszę, ale nie bardzo łapię, czego
konkretnie chcesz się dowiedzieć.
|