Data: 2008-05-09 07:24:34
Temat: Re: Patelnia żeliwna
Od: "Panslavista" <p...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Yarael Poof" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:fvvgsu$2lqd$1@opal.icpnet.pl...
> jerry pisze:
>
>>
>> Jak coś to pytaj śmiało - chętnie odpiszę, ale nie bardzo łapię, czego
>> konkretnie chcesz się dowiedzieć.
>
> A ja się podczepię do wątku. Kupiłem żeliwna "grilową", rzeczywiście
> ciężkie cholerstwo strasznie ale piecze się na niej wyśmienicie. Tyle, ze
> po pierwszym użyciu umyłem, zostawiłem do wyschnięcia, wróciłem z pracy a
> ona... zardzewiała! Może trzeba taką patelnię "zaimpregnować" jak deski do
> chleba albo co? Chcę kupić jeszcze jedną "płaską", ale jak mam ją skrobać
> z rdzy za każdym razem to trochę mnie to odrzuca... :(
>
> Maciej
Trzeba rozgrzać i czystą szmatkę, najlepiej lnianą namoczyc w oleju i
smarować powierzchnię, ma dymić !!! Powstanie czarna warstwa "szkliwa" - po
gotowaniju nie myje się, tylko wyciera ścierką lub ręcznikiem papierowym i
smaruje olejem jadalnym.
|