Data: 2003-11-25 17:39:01
Temat: Re: Penne z sosem lososiowo-szpinakowym [P] - obiad w 15 min :)
Od: "eNPi" <e...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Evva podala super przepis, tylko jak przekonac malolata, ze szpinak jest
pyszny?
Moze macie jakies sposoby :)
Pozdrwqa
Enpi
Użytkownik "Ewa Dacko" <e...@k...pl> napisał w wiadomości
news:bpvlu5$1t6uq4$1@ID-193986.news.uni-berlin.de...
> Eksperyment wg zalozen "w lodowce pustawo, M. zabral samochod,
> do sklepu piechota za daleko a na rower za zimno" ;)
>
> Calkiem dobry obiad i to blyskawicznie.
>
>
> Skladniki:
>
> dwa mrozone filety z lososia (w sumie 250 g; oczywiscie
> moze byc tez swiezy filet, ale ja korzystalam z tego,
> co sie znalazlo w zamrazalniku)
> 1/3 paczki mlodego mrozonego siekanego szpinaku
> penne (lub dowolny inny makaron) - niecale pol paczki 500 g
> 2/3 kubeczka tlustej (22%) smietany (kubeczek 200 g)
> sól/vegeta
> pieprz ziolowy
> cytryna
>
>
> Przygotowanie:
>
> Wstawic wode na makaron. Posolic oczywiscie.
>
> Filety wrzucic na duza patelnie, podlac kilkoma lyzkami wody,
> posypac przyprawami, pokropic cytryna, przykryc, podgrzewac
> na nie za duzym ogniu. Kiedy sie rozmroza, podziabac widelcem
> na male kawalki, podusic jeszcze chwile.
>
> Woda na makaron powinna juz zawrzec, wiec wrzucic makaron,
> mozna chlupnac troche oliwy.
>
> Do lososia dodac mrozonego szpinaku, wymieszac, przykryc.
> Kiedy szpinak sie rozmrozi, wymieszać, zmniejszyc ogien do minimum
> (ja mam kuchenke elektryczna, w ktorej palniki maja
> spora bezwladnosc, wiec po prostu wylaczylam), dodac
> smietany, wymieszac, skosztowac, doprawic w razie potrzeby.
>
> Makaron ugotowac al dente, odcedzic, wrzucic na patelnie
> i wymieszac z sosem.
>
> Porcja na dwie, raczej glodne, osoby.
>
> Smacznego :)
>
> Evva
>
|