Data: 2001-05-17 22:59:20
Temat: Re: Pesto
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Monika MÍřyŇska wrote:
> Czy ma ktos sprawdzony przepis na pesto?
> Niby wiem co i jak, ale mam watpliwosci co do proporcji oraz do
> uczestnictwa w calej imprezie orzeszkow piniowych...
Robie pesto od paru lat, zamrazam w kostkach (jak lod), dodaje do
roznych
potraw, i bardzo lubie.
Sam makaron z pesto jest pyszny, pesto rozsmarowane na piersi kurzej,
przykryte plastrem sera (zapieczone lub na grillu) jest wspaniale, nawet
chleb
posmarowany pesto, przelozony serem i czerwona papryka jest doskonaly.
Oto moj
przepis:
4 szklanki przebranych, umytych i osuszonych lisci bazylii, bez
szypulek, bo
beda wlokna (liscie powinny byc ugniecione w tej szklance, ale nie na
kamien)
2 szklanki dobrej oliwy
1/2 lyzeczki soli
4 zabki czosnku
1 szklanka startego parmezanu
1 szklanka startego romano (albo 2 szklanki parmezanu, jak sie nie ma
romano)
4 lyzki podpalonych orzeszkow piniowych.
Wszystko zmielic w blenderze, najlepiej na 3-4 razy, przelac do formy i
zamrozic, albo uzyc natychmiast.
Magdalena
|