Data: 2011-06-15 22:33:31
Temat: Re: Pianka na kruchym cieście
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 15 Jun 2011 23:36:43 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2011-06-15 14:45, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Witam,
>>
>> Chciałabym zrobić dzisiaj kruche ciasto ze śliwkami. Mam sprawdzony
>> przepis na kruche ciasto, mam też osobny przepis na piankę. Pytanie, czy
>> upiec ciasto, wylać na to piankę i zapiec to wszystko jeszcze raz?
>> Nie spali mi się toto? Czy jest może jakaś inna technika robienia
>> kruchego ciasta z pianką. Przepisów jest mnóstwo w sieci, ale nie
>> chciałabym zmarnować składników nieudanymi eksperymentami.
>
> Jeśli pianka = beza to wyciepać wszystko od razu i wstawić do pieca.
>
Ciasto się nie dopiecze, a śliwki będą surowe. Beza polega na tym, że się
jej nie rumieni, lecz suszy w niskiej temperaturze. A kruche ciasto piecze
się w wysokiej.
Chyba, że mówiąc "beza" masz na myśli zapieczoną pianę. Ale i to wtedy
śliwki się nie upieką.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
|