Data: 2002-09-25 07:43:26
Temat: Re: Piec CO na miał
Od: "bodzio" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Anna L" <l...@w...pl> wrote in message news:amrg33$78p$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "bodzio" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:amqgb4$684$1@foka.acn.pl...
> >
> > "Marian L" <m...@l...org.pl> wrote in message
> > news:ampqdv$oo2$1@news.tpi.pl...
> > > Witam
> > > Zainstalowaliśmy 2 piec do CO na paliwo stałe - miał.
> > > Powstał problem - wszyscy znajomi miał przed załadowaniem
> > > do pieca zwilżają i to dość mocno wodą.
>
> > ja sam nie mam takiego pieca, ale ma go mój wujek i brat, a oni są
raczej
> > oszczędni i nie pozwoliliby sobie na marnowanie energii
> > chciałem tylko powiedzieć, że oni też polewają miał wodą,
> > miał musi być wilgotny i już,
> > jeżeli chcesz szczegółów to mogę się podpytać ale to potrwa troszkę bo
nie
> > widuje ich często.
> > swoją drogą info o polewaniu miału powinno być dołączone do pieca albo
> > dostępne gdzieś u producenta
>
> Dziękuję za tą odpowiedź i proszę o dalsze.
> Informacji w instrukcji (piec Zębiec) nie ma.
> Miał inna nazywa muł jest dostarczany wilgotny
> no ale w pomieszczeniu, pod przykryciem wysycha.
>
> W każdym razie do chwili uzyskania dowodów w postaci
> zapisu w jakiejś instrukcji obsługi pieca, albo "naukowego"
> uzasadnienia konieczności dodawania wody do mułu,
> decyzją 2:1 do pieca wrzucane jest paliwo suche.
>
> Anna
> PS. Przepraszam za mylne dane pierwszego listu.
> Nie umiem jeszcze przewidzieć co i jak trzeba
> poustawiać w komputerze przed wysłaniem wiadomości.
>
mam pytanie, na ile starcza wam nasypanie pełnego pieca ?
ile czasu to sie pali?
i ile popiołu, niedopalonego miału, wyrzucacie po spaleniu?
i troszkę o konstrukcji pieca.
a tak wogole, można postawić sobie konewke z wodą i polać miał przed
wsypaniem, to nie jest problem.
a jeżeli chodzi o te kalorie które muszą odparować wodę, to
może tu chodzić o to, żeby powstrzymać proces szybkiego, wydzielającego dużo
ciepła spalania, przy którym większość energii uzyskanej z palenia w piecu
idzie sobie w komin
w domu jest oczywiście gorąco, ale procentowo to nie jest korzystne
lepiej starać się o utrzymanie odpowiedniej temperatury na piecu przez jak
najdłuższy czas (czyli również powstrzymanie
szybkiego spalania się tego co tam załadowaliśmy - u was miał)
może poszukaj w sieci jakichś zakładów które to robią i ich podpytaj
bodzio
|