Data: 2002-09-25 10:30:06
Temat: Re: Piec CO na miał
Od: "Anna L" <l...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "bodzio" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:amrpf5$m8g$1@foka.acn.pl...
Dzięki.
> > > > Zainstalowaliśmy 2 piec do CO na paliwo stałe - miał.
> > > > Powstał problem - wszyscy znajomi miał przed załadowaniem
> > > > do pieca zwilżają i to dość mocno wodą.
> > W każdym razie do chwili uzyskania dowodów w postaci
> > zapisu w jakiejś instrukcji obsługi pieca, albo "naukowego"
> > uzasadnienia konieczności dodawania wody do mułu,
> > decyzją 2:1 do pieca wrzucane jest paliwo suche.
> mam pytanie, na ile starcza wam nasypanie pełnego pieca ?
> ile czasu to sie pali?
5 wiaderek 10 litrowych, ładowanych po rozpaleniu starcza
na 18-20 godzin.
> i ile popiołu, niedopalonego miału, wyrzucacie po spaleniu?
> i troszkę o konstrukcji pieca.
Spala się cały miał. Piec ma zainstalowany nadmuch z taka
pseudoautomatyką, najniższa temperatura 35 oC.
> a tak wogole, można postawić sobie konewke z wodą i polać miał przed
> wsypaniem, to nie jest problem.
Problem jest w tym że panowie nie wyrażają zgody na polewanie
mułu.
> w domu jest oczywiście gorąco, ale procentowo to nie jest korzystne
> lepiej starać się o utrzymanie odpowiedniej temperatury na piecu przez jak
> najdłuższy czas (czyli również powstrzymanie
> szybkiego spalania się tego co tam załadowaliśmy - u was miał)
Temperaturę w pomieszczeniach utrzymujemy pokojową.
Bardzo proszę także innych użytkowników piecy CO palących
miałem, mułem o wyrażenie swojej opinii i argumenty dotyczące
konieczności stosowania zwilżonego mułu.
Pozdrawiam
Anna
|