« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2010-05-28 12:55:48
Temat: Re: Pieczeń duszona z pręgi.Ikselka wrote:
> Dnia Fri, 28 May 2010 11:05:37 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Thu, 27 May 2010 16:20:15 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dzięki-dzięki, taką to ja mam, no, trochę mniejszą. Waży chyba z 4 kilo,
>>> więc do zmielenia mięsa na 4 kotlety nie będę jej wyciągać. Służy do
>>> mielenia mięsa na kiełbasy tylko. Pojemność korpusu to ma chyba na
>>> kilogram mięsa na raz :-)
>>
>> Czyli 22...
>
> Zapakowana - a ja nie pomnę. W każdym razie duża. Kupię małą.
Korbka na wojnę, a na dzisiaj kup maszynkę Zelmer i oba zespoły mielące nr.5
i nr.8. Naprawdę warto, cena nie tragiczna. Młunek do ziaren suchych i
oleistych, szatkownica z tarką, praska do owoców miekkich i akcesoria di
kiełbas, ciastek i makaronu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2010-05-28 13:03:01
Temat: Re: Pieczeń duszona z pręgi.Panslavista wrote:
> Korbka na wojnę, a na dzisiaj kup maszynkę Zelmer i oba zespoły mielące
> nr.5 i nr.8. Naprawdę warto, cena nie tragiczna. Młunek do ziaren suchych
> i oleistych, szatkownica z tarką, praska do owoców miekkich i akcesoria di
> kiełbas, ciastek i makaronu.
I cytrusiarka.
http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/maszynki-do-mie
lenia/maszynka-do-mielenia-986/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2010-05-28 15:13:47
Temat: Re: Pieczeń duszona z pręgi.Dnia Fri, 28 May 2010 14:55:48 +0200, Panslavista napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Fri, 28 May 2010 11:05:37 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Thu, 27 May 2010 16:20:15 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>>
>>>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dzięki-dzięki, taką to ja mam, no, trochę mniejszą. Waży chyba z 4 kilo,
>>>> więc do zmielenia mięsa na 4 kotlety nie będę jej wyciągać. Służy do
>>>> mielenia mięsa na kiełbasy tylko. Pojemność korpusu to ma chyba na
>>>> kilogram mięsa na raz :-)
>>>
>>> Czyli 22...
>>
>> Zapakowana - a ja nie pomnę. W każdym razie duża. Kupię małą.
>
> Korbka na wojnę, a na dzisiaj kup maszynkę Zelmer i oba zespoły mielące nr.5
> i nr.8. Naprawdę warto, cena nie tragiczna. Młunek do ziaren suchych i
> oleistych, szatkownica z tarką, praska do owoców miekkich i akcesoria di
> kiełbas, ciastek i makaronu.
Dzienks - obecnie mam MUMa Professional i przystawki, tudzież Zelmer-kę na
szybko :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2010-05-30 16:32:20
Temat: Re: Pieczeń duszona z pręgi.Ikselka pisze:
>
> Ponieważ flaki nieoczyszczone trudno kupić, bo nawet w moich ulubionych
> sklepach sprzedają już poddane obróbce, w zw. z tym flaki gotuję tylko na
> więta i to nie zawsze, bo jest tyle innego jedzenia.
>
tak, z flakami to jest duży problem. Ostatnio, jak kupiłem "gotowe", to
4 razy odlewałem wodę, zanim zniknął smak i zapach wapna. Krfa mać!
Dawniej sam sobie czyściłem bez żadnego wapna pod strumieniem wody,
nawet książki, strona za stroną ;). Ale to był smak...
--
INVINCIBLE LIKE VALLEY OF ROSPUDA...LIKE GRACIE'S...LIKE GOLDEN
ORDA...LIKE MROCZEK BROTHERS...
>>> MIGHTY TROLLS OF APD <<<
>>> O B E D I E N C E <<<
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2010-05-30 18:28:04
Temat: Re: Pieczeń duszona z pręgi.Dnia Sun, 30 May 2010 18:32:20 +0200, Diabełson napisał(a):
> Ikselka pisze:
>
>>
>> Ponieważ flaki nieoczyszczone trudno kupić, bo nawet w moich ulubionych
>> sklepach sprzedają już poddane obróbce, w zw. z tym flaki gotuję tylko na
>> więta i to nie zawsze, bo jest tyle innego jedzenia.
>>
>
> tak, z flakami to jest duży problem. Ostatnio, jak kupiłem "gotowe", to
> 4 razy odlewałem wodę, zanim zniknął smak i zapach wapna. Krfa mać!
> Dawniej sam sobie czyściłem bez żadnego wapna pod strumieniem wody,
> nawet książki, strona za stroną ;). Ale to był smak...
Mam pomysła: pójdę na targ mięsny (jest taki u nas) i spytam, czy sprzedają
flaki nieoczyszczone. Nie mam wielkiej nadziei, ale...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2010-05-31 08:06:38
Temat: Re: Pieczeń duszona z pręgi.
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1put6f6axuygn.1emdwng5tflkr$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 28 May 2010 10:49:15 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Thu, 27 May 2010 14:25:07 +0200, E. napisał(a):
>>
>>> Dobrze upieczona wołowica jest krucha tak, że rozpada się w ustach i
>>> noża nie trzeba używać do jedzenia :)
>>
>> O to chodzi. A spróbuj jeszcze przed pieczeniem/duszeniem zambajcowac
>
> Miało byc "zamarynować", potem "zabajcować", więc wyszło, co wyszło ;-P
>
Zabejcowac.. z tego co wiem ^^
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2010-05-31 10:00:14
Temat: Re: Pieczeń duszona z pręgi.Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:hi2ppvcf11t0.12zv5deaf4df8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 31 May 2010 10:06:38 +0200, Misiek napisał(a):
>
> > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> > news:1put6f6axuygn.1emdwng5tflkr$.dlg@40tude.net...
> >> Dnia Fri, 28 May 2010 10:49:15 +0200, Ikselka napisał(a):
> >>
> >>> Dnia Thu, 27 May 2010 14:25:07 +0200, E. napisał(a):
> >>>
> >>>> Dobrze upieczona wołowica jest krucha tak, że rozpada się w ustach i
> >>>> noża nie trzeba używać do jedzenia :)
> >>>
> >>> O to chodzi. A spróbuj jeszcze przed pieczeniem/duszeniem zambajcowac
> >>
> >> Miało byc "zamarynować", potem "zabajcować", więc wyszło, co wyszło ;-P
> >>
> >
> > Zabejcowac.. z tego co wiem ^^
>
>
http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/bajcowanie-dz
iczyzny-zaj%C4%85c-sarna-dzik
>
> Bejca to barwnik do drewna.
Jako i zaprawka do mięsa. Bakca wyszła komuś z niemieckim "ei"...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2010-05-31 10:15:40
Temat: Re: Pieczeń duszona z pręgi.Dnia Mon, 31 May 2010 10:06:38 +0200, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1put6f6axuygn.1emdwng5tflkr$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 28 May 2010 10:49:15 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Thu, 27 May 2010 14:25:07 +0200, E. napisał(a):
>>>
>>>> Dobrze upieczona wołowica jest krucha tak, że rozpada się w ustach i
>>>> noża nie trzeba używać do jedzenia :)
>>>
>>> O to chodzi. A spróbuj jeszcze przed pieczeniem/duszeniem zambajcowac
>>
>> Miało byc "zamarynować", potem "zabajcować", więc wyszło, co wyszło ;-P
>>
>
> Zabejcowac.. z tego co wiem ^^
http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/bajcowanie-dz
iczyzny-zaj%C4%85c-sarna-dzik
Bejca to barwnik do drewna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2010-05-31 10:21:31
Temat: Re: Pieczeń duszona z pręgi.Ikselka pisze:
> Bejca to barwnik do drewna.
Polecam edukacyjnie:
http://sjp.pwn.pl/slownik/2443391/bejca
--
Bbjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2010-05-31 12:45:35
Temat: Re: Pieczeń duszona z pręgi.
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:hi2ppvcf11t0.12zv5deaf4df8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 31 May 2010 10:06:38 +0200, Misiek napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1put6f6axuygn.1emdwng5tflkr$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Fri, 28 May 2010 10:49:15 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Thu, 27 May 2010 14:25:07 +0200, E. napisał(a):
>>>>
>>>>> Dobrze upieczona wołowica jest krucha tak, że rozpada się w ustach i
>>>>> noża nie trzeba używać do jedzenia :)
>>>>
>>>> O to chodzi. A spróbuj jeszcze przed pieczeniem/duszeniem zambajcowac
>>>
>>> Miało byc "zamarynować", potem "zabajcować", więc wyszło, co wyszło ;-P
>>>
>>
>> Zabejcowac.. z tego co wiem ^^
>
> http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/bajcowanie-dz
iczyzny-zaj%C4%85c-sarna-dzik
>
> Bejca to barwnik do drewna.
>
Okazuje sie ze nie tylko :P
http://www.kucharz.pl/strona.php?id=91
Co należy wiedzieć o zaprawianiu wołowiny:
- Zaprawiać (bejcować) należy w lodówce, nigdy w temperaturze pokojowej.
- Mniej kruche kawałki mięsa powinny być marynowane przez co najmniej sześć
godzin; bejcowanie dłużej niż przez 24 godziny może sprawić, że mięso stanie
się gąbczaste.
http://www.nagrilla.com/Przepis/bejca_do_miesa/
a więc bejca :-)
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=bejcowanie+m
i%C4%99sa&rlz=1R2SUNC_plPL363&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=b
ejcowa&gs_rfai=&fp=52a50db09d5eae44
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |