Data: 2003-08-06 08:16:14
Temat: Re: Pieczenie chleba w automacie
Od: "Kasia A." <k...@g...pl.usun_to>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "fotkom" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bgq2h9$p4h$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Zakupilem automat do pieczenia chleba marki kenwood
> Stosuje sie do zalecen podanych w instrukcji ale chleb
> który mi wychodzi nie przypomina chleba z piekarni
>
>
Poszukaj w archiwum grupy, było tu sporo przepisów na chleb z automatu.
Również przepis na zakwas. Ja do swojego chleba używałam drożdży świeżych,
pokruszonych w ilości 1 dag. Poza tym 1 i 1/3 szklanki wody (mniej więcej,
chodzi o to by ciasto miało odpowiednią konsystencję), 50 dag mąki (pszennej
zmieszanej z żytnią), 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę kminku. Drożdży nie
rozrabiałam z wodą tylko wrzucałam na samym końcu. Chleb wyrastał duży i w
smaku był o niebo lepszy od sklepowego.
Tak nawiasem mówiąc w sieci jest mnóstwo stron z przepisami na chleb, z
nauką pieczenia, ze zdjęciami etapów wyrabiania ciasta, warto poczytać.
pozdrawiam
|