Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczone miesko - help!
Date: Sat, 2 Sep 2000 08:09:45 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 40
Message-ID: <1egbmu6.18nr1n41akjbz8N%wlos@tele.com.pl>
References: <8ofpau$30a$1@news.ipartners.pl> <8oft28$m3d$1@flis.man.torun.pl>
<8ogb4f$k24$1@news.ipartners.pl> <3...@w...net>
<001d01c0132f$7ac81ee0$8b8d808b@zakupy>
<8oq3cr$3gcg$1@newssvr05-en0.news.prodigy.com>
NNTP-Posting-Host: pm45.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 967874900 24462 213.76.108.45 (2 Sep 2000 06:08:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Sep 2000 06:08:20 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 160 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33237
Ukryj nagłówki
f. <f...@p...net> wrote:
> Justyna Rudowska <j...@m...com.pl> wrote in message
> news:001d01c0132f$7ac81ee0$8b8d808b@zakupy...
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
> > >soli, zrobic dziure wzdluz srodka miesa trzonkiem od drewnianej lyzki,
> > > nadziac te podluzna dziure rodzynkami. Zbrazowic mieso naokolo na
> > > goracej patelni z maslem. Wlozyc mieso do brytfanki, zalac patelnie
> > > rosolem lub woda, zeskrobac i przelac do brytfanki.
> >
> > Ile ma być roso"u?
> > Justy
> >
> Kurde, ludzie nie badzcie upierdliwi. Ile ma byc rosolu ? czy 4 cm poledwicy
> to nie za grubo ? czy soli trzeba szczypte czy pol szczypty ?... Prawdziwa
> sztuka gotowania to gotowanie na " oko". Troche tego, troche tamtego, ale
> bez mierzenia, wazenia i pierwiastkowania. No moze za wyjatkiem ciast, bo
> tu nieraz potrzebna jest apteczna dokladnosc.
> Sorry jesli urazilem.
Masz (prawie) calkowita racje. Moze prawdziwa sztuka gotowania nie
polega na gotowaniu "na oko" -- zwlaszcza przy przygotowywaniu
skomplikowanych potraw lub robieniu jakiejs potrawy po raz pierwszy, ale
mimo wszystko przepisy sa przeciez dla tych, ktorzy opanowali juz
podstawy gotowania. Kazdy to troche wie o gotowaniu, rozumie, ze
Magdalenie chodzi o klasyczna czynnosc deglasowania patelni, i ze plynu
- w tym przypadku rosolu - ma byc tyle, zeby wyszedl dobry sosik. Ja
byn zrezta po prostu tak napisal -- zdeglasowac patelnie rosolem. Jak
ktos nie rozumie to niech wroci do podstaw.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
|