Data: 2004-05-26 12:36:44
Temat: Re: Pieczone ziemniaki?
Od: "Magdalena W." <b...@1...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Syla" <s...@p...pl> napisał w wiadomości
news:c91lp0
> Prosze o PRAKTYCZNIE zweryfikowany przepis na ziemniaki upieczone w
> elektrycznym piekarniku [w wersji "dla opornych" ;-)]. Na ktoryms
(???)
> kanale telewizyjnym widzialem reklame - chyba Vegety - "z udzialem"
;-)
> kurczaka w wianuszku ziemniakow. Moj piekarnik wymaga pieczenia
drobiu ok. 2
> [h], wiec obawiam sie, ze ziemniaczki zamienia sie w czipsy ;-).
Prosze uprzejmie. Sprawdzone i wypraktykowane.
Ziemniaki - tyle ile Ci potrzeba - obrac lub w przypadku mlodych
ziemniakow tylko wymyc.
Pokroic - albo na pol, albo na cwiartki. Mozna takze na cwiartki
wzdluz, wtedy sa efektowne.
Piekarnik rozgrzac do 200 stopni.
Zagotowac wode z sola w garnku, jak zawrze, wrzucic ziemniaki i
gotowac 20 minut.
Odcedzic. Wymieszac z maslem, albo z jakims aromatyzowanym olejem (np.
z ziolami).
Ja tego masla daje dosc sporo, albo oleju - tak zeby sie ziemniaki nie
przypiekly, ze 2-3 lyzki.
Przelozyc do zaroodpornego naczynia, wstawic do piekarnika i piec
okolo 30-35 minut.
Zajrzec ze 2 razy w trakcie pieczenia, przemieszac zawartosc zeby sie
piekly rowno i nie przypalaly.
Pozdrawiam
Magdalena
|