Data: 2006-04-28 22:16:22
Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
dogma schrieb:
> Jerzy Nowak napisał(a):
>> Waldemar Krzok napisał(a):
>>
>>> jest jeszcze inna skala oparta na zawartości alkaloidu capsaicin.
>>> Czysta kapsaicyna ma ostrość 16000000, habanero ok 300000.
>>> Przelicznik do skali podanej przez Jerzego jest logarytmiczna,
>>> podwyższenie ostrości o 1 to 30x wyższa zawartość kapsaicyny.
>>
>>
>> Odpowiem inaczej, tabasco stoi w lodówce od paru lat a habanero
>> sprezentowałem.
ja używam 3 rodzajów tabasco stosunkowo często.
> http://www.masala.com.pl/index.php?d=produkt&id=316
> tutaj znalazlem paste z habanero ale nie orientuje sie Pan gdzie w kraju
> dostane suszone albo swieze ???
> a swoja droga z wycieczek do bulgarii pamietam papryke ktora wtedy
> wydawala mi sie ostra - czuszka... ostatnio nigdzie jej nie widuje...
> sambal ktory kupowalem od dawna wydaje mi sie za mdly i szukam czegos
> mocniejszego...
kraj jest duży...
w Berlinie wiem gdzie, w razie co
Waldek
|