Data: 2006-04-28 21:32:03
Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: dogma <d...@N...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jerzy Nowak napisał(a):
> Waldemar Krzok napisał(a):
>
>> jest jeszcze inna skala oparta na zawartości alkaloidu capsaicin.
>> Czysta kapsaicyna ma ostrość 16000000, habanero ok 300000. Przelicznik
>> do skali podanej przez Jerzego jest logarytmiczna, podwyższenie
>> ostrości o 1 to 30x wyższa zawartość kapsaicyny.
>
>
> Odpowiem inaczej, tabasco stoi w lodówce od paru lat a habanero
> sprezentowałem.
> pozdr. Jerzy
http://www.masala.com.pl/index.php?d=produkt&id=316
tutaj znalazlem paste z habanero ale nie orientuje sie Pan gdzie w kraju
dostane suszone albo swieze ???
a swoja droga z wycieczek do bulgarii pamietam papryke ktora wtedy
wydawala mi sie ostra - czuszka... ostatnio nigdzie jej nie widuje...
sambal ktory kupowalem od dawna wydaje mi sie za mdly i szukam czegos
mocniejszego...
pozdrawiam
Mars
|