« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-28 11:39:07
Temat: Pieprz czerwonyWitam wszystkich sympatycznych grupowiczow (u Was naprawde mozna
dpoczas:-) ).
Przepisu na razie dla Was nie mam (na razie!), ale za to mam pytanie.
Kolezanka z Turcji przywiozla czerwony pieprz w ziarnach i zadala mi
klopotliwe pytanie: "do czego mozna go wykorzystac?" Poniewaz ja nie mam
zielonego :-) pojecia, zaproponowalam,ze napisze na grupe pl.rec.kuchnia.
Pomozecie ?
besitos
evelyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-28 11:45:16
Temat: Re: Pieprz czerwony
Użytkownik evelyna <e...@r...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9mfvrr$249$...@s...rmf.pl...
> Witam wszystkich sympatycznych grupowiczow (u Was naprawde mozna
> dpoczas:-) ).
>
> Przepisu na razie dla Was nie mam (na razie!), ale za to mam pytanie.
> Kolezanka z Turcji przywiozla czerwony pieprz w ziarnach i zadala mi
> klopotliwe pytanie: "do czego mozna go wykorzystac?" Poniewaz ja nie mam
> zielonego :-) pojecia, zaproponowalam,ze napisze na grupe pl.rec.kuchnia.
> Pomozecie ?
>
nie znam dokładnych przepisów na to cudo, ale wiem, że czerwony pieprz jest
łagodniejszy niz czarny i można go używać do jasnych sosów, mięs, ryb, a
takze warzyw.
Pozdrawiam
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 12:35:41
Temat: Re: Pieprz czerwony
Użytkownik "evelyna" <e...@r...fm> napisał w wiadomości
news:9mfvrr$249$1@skipper.rmf.pl...
> Witam wszystkich sympatycznych grupowiczow (u Was naprawde mozna
> dpoczas:-) ).
>
> Przepisu na razie dla Was nie mam (na razie!), ale za to mam pytanie.
> Kolezanka z Turcji przywiozla czerwony pieprz w ziarnach i zadala mi
> klopotliwe pytanie: "do czego mozna go wykorzystac?" Poniewaz ja nie mam
> zielonego :-) pojecia, zaproponowalam,ze napisze na grupe pl.rec.kuchnia.
> Pomozecie ?
>
> besitos
> evelyna
>
do tego samego co inne pieprze :-))
Dojrzały pieprz ma kolor czerwony, jeżeli zedrzemy z niego skórkę mamy
pieprz biały. Niedojrzały pieprz jest zielony, a jeżeli przed suszeniem
został poddany fermentacji to się robi czarny. ( tak jak zielona i czarna
herbata )
--
pozdrawiam:-))
Sławomir J. Marusiński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 14:44:10
Temat: Re: Pieprz czerwony
Użytkownik "Kamas" <m...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9mg3g1$drl$1@news.tpi.pl...
> do tego samego co inne pieprze :-))
> Dojrzały pieprz ma kolor czerwony, jeżeli zedrzemy z niego skórkę mamy
> pieprz biały. Niedojrzały pieprz jest zielony, a jeżeli przed suszeniem
> został poddany fermentacji to się robi czarny. ( tak jak zielona i czarna
> herbata )
Aha!:-) Dzieki za uswiadomienie ;-) i za pomoc
evelyna
ktora poczula sie straszna ignorantka :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 22:26:40
Temat: Re: Pieprz czerwonyOn Tue, 28 Aug 2001 14:35:41 +0200, "Kamas" <m...@k...net.pl>
wrote:
> do tego samego co inne pieprze :-))
>Dojrzały pieprz ma kolor czerwony, jeżeli zedrzemy z niego skórkę mamy
>pieprz biały. Niedojrzały pieprz jest zielony, a jeżeli przed suszeniem
>został poddany fermentacji to się robi czarny. ( tak jak zielona i czarna
>herbata )
No nie calkiem - ziarna na pieprz zielony zbiera sie jednak wczesniej
- powinny byc jeszcze miekkie, na czarny pozniej, kiedy zawieraja
wiecej piperyny. Bialy i czerwony (fioletowym tez przez niektorych
zwany) to faktycznie ziarno dojrzale - przy czym zrobienie bialego to
tez jakies cuda z moczeniem w solance zeby lupinka z ziarna odeszla...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |