Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.icp.pl!news.icp.pl!not-for-
mail
From: Tatiana <y...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierniczki
Date: Mon, 27 Nov 2006 15:08:00 +0100
Organization: Czarodziejka
Lines: 41
Message-ID: <4...@c...net>
References: <ekejpa$onv$4@jaszczomp.tahoe.pl> <1b4q96oq3tds7$.dlg@czarodziejka.net>
<ekeqjl$mk9$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: c40-122.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1164636483 9512 62.21.40.122 (27 Nov 2006 14:08:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Nov 2006 14:08:03 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Czarodziejski Czytnik Ti`Any
X-Face: ;#oXQXnVjqm^A:5A;w'V&LbdH98rO?`v2zSbU_-"q69Q56B<"^YU/9dkn93Qf\vhT$r]zk0
p`u#c%r~,f!HzdiU|Nz5I6/J|q4Mg,G.tKa\i7@d~<JF=9bV:=v5lN9b<H101EJH'1UMqc,TidQD01
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
X-Beer: Czarna Fortuna
X-User: Ti`Ana
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:283926
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 27 Nov 2006 14:51:54 +0100, Waćpanna lub waćpan misiczka, w
wiadomości <news:ekeqjl$mk9$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:
>> Ja połączyłam to co dobre z obu przepisów w zeszłym roku, ponieważ do
>> bazowego przepisu "Anki" przygotowałam masę jak na "Pana Pazio", czyli
>> skarmelizowałam cukier etc.
> A możesz podać ten "poprawiony" przepis?
> Mnie się każdorazowo przy pierniczkach Anki robi potworny kloc z masy,
> którego nie jestem w stanie wyrobić i muszę wołać męża na pomoc, który też
> ledwie zipie przy tej czynności ;-)
1 kg mąki
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 kg cukru
1 pudełko miodu (250g)
1 kostka margaryny
3 jaja
1/2 butelki kwaśnej śmietany (250ml)
to jest bazowy przepis Anki
przygotowując masę z cukru, margaryny i miodu wrzuconych naraz do gara nie
miałam nigdy problemów z "klocem". owszem, masa jest dość gęsta, ale zawsze
dawałam radę (a szczupłe dziewcze jestem).
w zeszłym roku cukier stopiłam na karmel, do tego wrzuciłam miód, margarynę
i przyprawy, ale namęczyłam się bardzo, bo w tym karmelu miód i margaryna
tworzyły niesamowity glut, chociaż efekt końcowy był wyśmienity
w tym roku zamierzam osobno rozpuscić miód i margarynę i połączyć w formie
płynnej z karmelem, do tego przyprawy - jak wyjdzie nie wiem
> Co robię źle? Czy to kwestia rodzaju miodu?
przyznaję, że zawsze daję naturalny
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Nie przejmuj się maleńka, poniosą Cię... na rękach!
W objęciach ich możesz czuć się wielka, wielka..."
|