Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierniczki [P]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pierniczki [P]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-17 09:27:30

Temat: Pierniczki [P]
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Podczas przedświątecznych porządków ze starymi czasopismami wpadły mi w ręce
przepisy z "Wróżki". Znalazłam między innymi przepisy na pierniki i
pierniczki - jak pisze autorka artykułu "w starych książkach kucharskich z
początku XIX wieku znalazłam też przepis na pierniki - suche i nadające się
do długiego przechowywania".
Dzielę się przepisami na pierniczki, bo są moim zdaniem niebanalne, i
"brzmią" apetycznie, a że sądząc z postów - sezon na pierniczki kwitnie,
więc mam nadzieję, że może komuś którys z przepisów się przyda. Są napisane
chwilami barokowym językiem i to też jest ich urok.
Gdyby ktoś chcial też przepisy na pierniki (liczba pojedyncza od piernika),
to też służę.
Wszystkie komentarze i przypisy były oryginalnie w przepisach.

Katarzynki

Weź (na 35-40 sztuk)

25 dkg miodu (tutaj świetny jest gryczany)

1 łyżkę smalcu

25 dkg mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kieliszek rumu

2 łyżeczkę sproszkowanego cynamonu

1/3 łyżeczki tłuczonych goździków

5 dkg posiekanych orzechów włoskich

polewę - białą lub czekoladową



Na lukier miętowy:

1 szklankę cukru pudru

2 łyżki likierumętowego



Miód i smalec stop na wolnym ogniu, a następnie pozostaw do przestygnięcia.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie pozostałe dodatki. Zagnieć
ciasto, jeżeli jest zbyt rzadkie, wsyp nieco mąki. Rozwałkuj na grubosć
palca i foremką wycinaj katarzynki. Ułóż je na wysmarowanej blaszce,
posmaruj wodą (piórkiem lub pędzielkiem) i upiecz w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku na złoto-rumiany kolor.

Lukier: cukier puder zmiksuj z likierem i taką ilością wody, aby powstał
gęsty lukier. Po wystygnięciu katarzynki polej dowolną polewą np. gotową lub
lukrem miętowym





Białe pierniczki klasztorne (jak dla mnie - przepis dla sportowców ;))

Weź:

40 dkg cukru

8 jaj

5 dkg tłuczonych migdałów

40 dkg mąki pszennej



Ucieraj cukier z jajami w jedną stronę przez 2 godziny, po czym wsyp mąkę i
migdały, ucieraj jeszcze godzinę. Następnie formuj przez tutkę z pergaminu
podłużne pierniczki na blasze wysypanej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego
do emperatury 180 stopni. Piecz doglądając, b zanadto nie zżółkły.





Włoskie "biscotti" podwójnie pieczone

Weź (na 40 sztuk)

3 jaja

30 dkg miałkiego cukru

1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę aromatu wanilowego

skórkę drobno otartą z 1 pomarańczy i 1 cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

? kg mąki

? łyżeczki goździków zmielonych

10 dkg obranych, posiekanych i lekko uprażonych na patelni orzechów
laskowych

5 dkg obranych, posiekanych i lekko uprażonych na patelni migdałów

? jaja lekko rozrzepanego

10 dkg miałkiego cukru do dekoracji

2 łyżeczki zmielonych goździków do dekoracji





Kwadratową blaszkę o boku ok. 20 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż pergaminem, a
boki delikatnie oprósz mąką. Odstaw w chłodne miejsce tak, aby masło
stężało.

W misce połącz jaja, cukier, sól zaach wanilinowy oraz skórki z cytryny i
pomarańczy. Następnie miskę umieść nad rondlem z gotującą wodą tak, aby nie
dotykała dnem wody. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z rondla i mieszaj,
aż masa ostygnie i stanie się lekka i puszysta.

Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i zmielone goździki. Drewniają
łyżką wymieszaj suche składniki z masą z jaj. Na koniec dodaj orzechy i
migdały, znów dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż na blaszkęi posmaruj
roztrzepanym jajem. Piecz około 40 minut na złotobrązowy kolor w nagrzanym
do około 160 stopni piekarniku.

Gotowe ciasto zdejmij z blaski i pozostaw do wystygnięcia. Ciasto przekrój
na 3 części (20 x 6,5 cm). Każdą z nich pokrój na 1,5 centrymetrowe plastry.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 140 stopni. Ułóż plastry piernika na
blaszce i piecz przez 30 minut do momentu, gdy będą rumiane i suche.

Na tacy lub blacie wymieszaj cukierj ze zmielonymi goździkami. Gotowe
ciasteczka obtocz w goździkowym lukrze.





Skandynawskie pierniczki imbirowe

Weź (na 150 sztuk)

25 dkg masła

20 dkg cukru

20 dkg miodu jasnego

? kg mąki pszennej

1,5 łyżeczki sody

po 1 łyżeczce mielonego imbiru i cynamonu

? łyżeczki mielonych goździków

4 dkg migdałów w płatkach

1 łyżkę drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej



Masło, cukier i miód ogrzewaj na małym ogniu aż do wrzenia. Dodaj
rozpuszczoną w łyżeczce wody sodę. Dokładnie wymieszaj i ochłodź.

Mąkę wymieszaj z przyprawami i dodaj do schłodzonej masy maślano-miodowej
razem z migdałami i skórką pomarańczową. Wyrób jednolite ciasto. Podziel na
kilka części i formuj rulony o średnicy około 5 centymetrów.

Gotowe rulony zawiń folię i schłodź przez kilka godzin w lodówce. Pokrój
rulony na krążki grubości ? centymentra. Można też ciasto rozwałkować na
taką grubośći wycinać foremkami dowolne kształty. Piecz około 10 minut w
nagrzanym do 180 stopni piekarniku.



--
KingAM

"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*


--
KingAM

"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-17 09:29:03

Temat: Re: Pierniczki [P]
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

eeee... coś się wywaliło, tam, gdzie w ilościach składników jest ? powinno
być 1 / 2, czyli pół.

--
KingAM

"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-17 10:25:41

Temat: Re: Pierniczki [P]
Od: "agrest" <n...@y...co.uk> szukaj wiadomości tego autora

Piekne ;)


A(grest)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-17 10:59:50

Temat: Re: Pierniczki [P]
Od: "Zofia Gebert" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Włoskie "biscotti" podwójnie pieczone
> ? jaja lekko rozrzepanego
Czy tu tez napewno ma byc 1/2 ? Pol jaja?

Zofia Gebert


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-17 11:12:02

Temat: Re: Pierniczki [P]
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Na pewno pół jaja, tak było w przepisie.
To jajo do smarowania było, więc pewnie może być całe.
No chyba, że te "pół", to miało być żółtko po prostu :)
Bo wcześniej do samego ciasta, idą trzy i są wymienione na początku.

--
KingAM

"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-17 12:09:50

Temat: Re: Pierniczki [P]
Od: Theli <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora



Kinga Macyszyn wrote:

>
> Ucieraj cukier z jajami w jedną stronę przez 2 godziny, po czym wsyp mąkę i
> migdały, ucieraj jeszcze godzinę.

Czy ktos orientuje sie, ile to bedzie w przeliczeniu na mikser
elektryczny?

Th.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak szybko i zdrowo pochrupac
A ja chwalę bułeczki Sylwii (syso)
zmywarka glosnosc 57 db
Jak zmierzyc zawartosc alkoholu w winie?
najbardziej kaprysne potrawy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »