Data: 2000-10-20 23:27:04
Temat: Re: Pierogi
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jolu!
> Podpowiedz, jak robisz kolduny?
>
> pzdr
> sezal
Witam
Farsz:
Do koldunow daje poledwice wolowa lub wolowine zrazowa oraz loj nerkowy
(mozna wyprosic w sklepie) w proporcji 1:1.Powiedzmy: 35 dkg wolowiny i 35
dkg loju. Miele to i dodaje starta na tarce cebule, sol, pieprz, majeranek
oraz czosnek wycisniety przez praske. Do tego kilka lyzek stolowych rosolu
lub wody. Wszystko mieszam dokladnie.
Ciasto:
2-2,5 szklanki maki, 1 jajo, sol, ciepla woda ( circa about pol
szklanki)ciasto nie moze byc suche.
Dalej to standard: ciasto cienko wywalkowac, wykrawac kolka szklanka -ja
lubie wieksze-na srodek nakladac nadzienie,zlepic dokladnie, gotowac
partiami w osolonej wodzie ok 5-8 min (to zalezy od wielkosci).
A rosol to kazdy wie:))-najlepszy na wywar mostek wolowy ew.szponder +
wloszczyzna
Pozdrawiam milosnika koldunow:))) Jola
|