Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierogi wybuchające w mikrofalówce...
Date: Wed, 14 Nov 2001 13:21:52 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 39
Sender: j...@p...onet.pl@raya.kabaty.2a.pl
Message-ID: <9stnli$i58$1@news.onet.pl>
References: <9sqncm$q7n$1@news.onet.pl> <9...@m...org.invalid>
<9...@m...org.invalid> <9sr7en$ka6$1@news.onet.pl>
<3...@s...pl> <9sthkh$9eu$1@news.onet.pl>
<3...@s...pl>
NNTP-Posting-Host: raya.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1005740530 18600 213.25.123.146 (14 Nov 2001 12:22:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Nov 2001 12:22:10 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:81400
Ukryj nagłówki
Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...pl> napisał w wiadomości
news:3BF25A3A.459E982C@spinacz.pl...
> "Joanna Duszczyńska" wrote:
> > O tłuszczach to wiem tyle, ze nie wolno i zagrzewać w mikrofalówce, bo
można
> > łatwo tłuszcz przegrzać... Jeśli nie wybuchnie nie rozleje się i cię nie
> > poparzy, to potem to zjesz, a tłuszcz przegrzany = rakotwórczy...
>
> hm, pomysl z ksiazki niejakiej katarzyny pospieszynskiej...
> czy to nie to samo jak sie na tluszczu smarzy?
Nie to samo...
Może ci się podgrzać do absurdalnych temperatur i nie masz nad tym kontroli
tak jak na patelni - gdzie możesz coś wrzucić i widać, czy już się
nagrzał...
To jest tak ja z wodą - jak gotujesz w mikrofali to nie widać, że
bombelkuje, a jak wyjmiesz to się okazuje , ze wrze i wyskakuje ze
szklanki... Po prostu w mikrofali tak jest... To się właśnie nazywa
przegrzanie cieczy... ta woda ma tam temperaturę dużo wyższą niż 100 stopni
Celsjusza. Tylko woda nie staje się od tego rakotwórcza, a tłuszcz tak...
Jadłabyś przypalony porządnie tłuszcz? Taki z wielokrotnego
smażenia/przepalenia frytek? Chyba nie... To podgrzewając tłuszcz w
mikrofali możesz uzyskać taki sam efekt...
Czym innym jest oczywiście podgrzewanie masła wyjętego z lodówki do
temperatury smarowania na chlebie, a czym innym podgrzewanie oleju, czy
masła do okraszenia kalafiora... - po prostu nie wiesz, do jakiej
temperatury podgrzałaś coś ciekłego... chociaż doświadczenie czyni
mistrza... na razie jednak nie wierzę w umiejętność wychwycenia
odpowiedniego momenty, no chyba, że sprawdzasz co 10 sekund otwierając
drzwiczki termometrem...
A właśnie a propos termometru - podobno są termometry, które można zostawiać
w mikrofali w czasie pieczenie np. wbite w mięsko... Nie zaobserwowałam
czegoś takiego w sklepie... wiecie coś o tym?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|