Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierwsze wędzenie... i KLAPA + rady dla początkujących. Re: Pierwsze wędzenie... i KLAPA + rady dla początkujących.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pierwsze wędzenie... i KLAPA + rady dla początkujących.

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.tpinternet.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marcin" <M...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierwsze wędzenie... i KLAPA + rady dla początkujących.
Date: Mon, 23 Jun 2003 10:23:54 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 100
Message-ID: <bd6dct$q16$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bd1l76$l6c$2@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: "Marcin" <M...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: ksenon.azoty.pulawy.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1056356573 26662 213.76.133.20 (23 Jun 2003 08:22:53
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Jun 2003 08:22:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:160671
Ukryj nagłówki


Użytkownik "brow(J)arek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bd1l76$l6c$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Hej,
>
> Pierwsze szynki uwędzone (skończyłem wczoraj o 24.00). Niestety
> wyżerkę będzie z nich mial mój pies, a nie ja i rodzina.
>
> Powód: jak juz pisałem we wcześniejszym wątku mięso najprawdopodobniej
> zespuło (nadpsuło) się w czasie marynowania/peklowania.
>
> Znajduję 2 możliwe przyczyny:
>
> 1. 3 Panie przygotowujace zalewę (żona, mama i teściowa) nie dały rady
> właściwie przeliczyć dkg na gramy i przez pierwsze 24 godizny w
> marynacie była mniej więcej 1/5 ilości soli (w stosunku do wymaganej)

Ciekawy jestem jak dużo soli dodaliście do marynaty, (podaj prosze swój
przepis) u mnie się do wody wsypuje sól dotąd aż będzie w niej pływać jajko
(jajko wybiera się raczej niewielkie - po tak słonej marynacie wędline już
uwędzoną trzeba sparzać), właśnie w piątek utłukliśmy świnię i w sobotę
nastawiliśmy z żoną marynatę,
oraz mięso na kiełbasę.
U nas marynatę zrobiliśmy następująco ( na 2 boczki, szynka, ogonówka i
baleron)

-wodę soli się aż będzie pływać jajko
-do tego wrzucamy: 6 ziarenek ziela angielskiego, Duży liść laurowy lub 2
małe,
( moja mama liście i ziele chwile gotuje w niewielkiej ilości wody,
następnie studzi tę wodę i wlewa wszystko do marynaty), moja mama czasami
wrzuca jeszcze chyba kolendrę (chyba to chyba takie żółte kulki troche
większe od gorczycy)
my wrzuciliśmy jeszcze 3 duże ząbki czosnku przekrojone na pół (czosnek
sobie swobodnie pływa nad mięskiem) oraz z 6 ziarenek jałowca

>
> 2. Nie "docisnęliśmy" mięska. Pokrywka była obciążona cegłami ale samo
> mięsko pod nią pływało sobie swobodnie i w efekcie różne jego końce
> "wyglądały" czasem ponad marynatkę.

To wszystko jest w kamiennym garnku o kształcie beczki. Mięsko przyciśnięte
jest dwoma patyczkami o długości takiej że zakleszczają się w górnej części
garnka, patyczki są skrzyżowane i wygięte w łuk i dobrze dociskaja mięsko
tak że nad nim jest około 3cm marynaty. To wszystko przykryte jest pokrywką
oraz ściereczką i stoi w chłodnym pomieszczeniu.


>
> Na dziś jako poczatkujący wędzarz amator sugeruję tym co zamierzają
> pójść moim tropem:
>
> 1. Na pierwszy raz nie kupujcie - jak my - dwóch 2,5 kilogramowych
> szynek - bo troche szkoda jak coś nie wypali.
>
> 2. 1000g = 100 dkg = 1 kg
>
> 3. Mięso musi być CAŁKOWICIE ZANURZONE w marynacie (no chyba, że sie
> mylę)

- Ja też tak uwarzam

> 4. Wędzi sie superowo pod warunkiem zaopatrzenia się w odpowiednią
> ilość odpowiedniego trunku (ważne coby nie braklo w czasie wędzenia bo
> wtedy można się trochę nudzić).

Ale trzeba uważać żeby nie było za dużo trunku bo wtedy można :
a) przysnąc i wysuszyć mięsko na wiór
b) w przypływie euforji lub zniecierpliwienia wrzucić zbyt dużo drewna do
paleniska i zapalić mięsko
c) niedowędzić mięska
>
> 5. Samo wędzenie (ja oczywiście zacząlem źle ale nastepnym razem juz
> chyba pójdzie lepiej): wygrzać i wysuszyć wędzarnię przepalając suchym
> drewnem (duży ogień), dopiero potem wjeżdża mięsko, a na ogień
> wilgotne trociny.

Lub dokładamy wilgotne drewno ( świerzo ścięte lub suche moczone w wodzie).
Ja osobiście staram się wędzić na drzewie gruszkowym ostatecznie jabłoń lub
wiśnia bo jałowcowe drewno jest raczej trudno dostępne

Kiedyś z kumplami zrobiliśmy ognisko z kiełbaską i małym co-nieco i do
palenia ogniska użyliśmy gałęzi po ściętej gruszce. Zakupiona najtańsza
kiełbasa (normal) wyszła taka dobra że wszyscy pytali się gdzie ja taką
dobrą kiełbaskę kupiłem.

>
> 6. Stare przysłowie pszczół mówi: przy wędzeniu w gorącym dymie
> wędzimy tyle godzin ile waży (w kg) kawałek mięsa.

przeliczanie kilogramów na godziny ja stosuję przy parzeniu wędliny, a wędze
zawsze na czuja :)

>
> Co jak co ale wyglądały sobie te szyneczki bardzo ładnie - szkoda, że
> śmierdziały :-(
>



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.06 Tashunko
23.06 madzia
24.06 Kyllyan
24.06 Tashunko
24.06 darek
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?